Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, olethan yhteydessä alueesi työvoimaviranomaiseen. Virhetilanteiden takia hoitamatta jääneet asiat voidaan korjata jälkikäteen. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Torimyyjä

Ammatit Julkaistu

Torimyyjät myyvät monenlaisia tuotteita myyntitoreilla suoraan kuluttajille. Torimyyjä myy esimerkiksi vihanneksia, marjoja, leivonnaisia, kalaa, lihajalosteita, kukkia tai matkamuistoja. Ammatissa tarvitaan asiakaspalvelutaitoja, myyntihenkisyyttä ja yrittäjäosaamista.

Yrittäjänä tai työntekijänä torikauppiaalla.

Selaa avoimia työpaikkoja: Torimyyjä

Torimyyjä tarvitsee työssään asiakaspalvelutaitoja ja myyntihenkisyyttä. Ammatissa on tunnettava hyvin myytävät tuotteet. Positiivinen olemus, kohteliaisuus ja keskustelutaidot ovat eduksi.

Yhteistyötaitoja tarvitaan toisten torikauppiaiden, torien ylläpitäjien, markkinajärjestäjien sekä alkutuottajien kanssa toimittaessa. Kielitaito on eduksi, sillä asiakkaina on myös turisteja.

Yrittäjyyteen liittyvä osaaminen, kuten kirjanpitoon, verotukseen ja markkinointiin liittyvien asioiden tuntemus, on tarpeen. Työhön liittyvä lainsäädäntö ja torimyyntiä koskevat yleiset ohjeet on myös tunnettava. Elintarvikkeiden osalta on tunnettava ulkomyynnille asetetut vaatimukset.

Työssä tarvitaan kohtuullista fyysistä kuntoa. Seisomatyö voi rasittaa kuormittaa fyysisesti.

Torimyyjäksi ei ole virallista koulutusta eikä tutkintoa. Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa esimerkiksi liiketoiminnan perustutkinnon (merkonomi). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös liiketoiminnan ammattitutkinto, yrittäjän ammattitutkinto ja liiketoiminnan erikoisammattitutkinto. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Henkilöillä, jotka käsittelevät elintarvikelain mukaan hyväksytyssä elintarvikehuoneistossa työkseen pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita, on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi).

Toiminnan luonteesta ja laajuudesta riippuen elintarvikehuoneistolle on haettava hyväksyntä paikalliselta valvontaviranomaiselta (jota edustaa yleensä kunnan eläinlääkäri tai terveystarkastaja) tai toiminnasta on tehtävä ilmoitus paikalliselle valvontaviranomaiselle.

Kuukausi- tai tuntipalkka. Kaupan alan työehtosopimuksessa palkan suuruuteen vaikuttavat työtehtävät, koulutus, palvelusvuodet, lisät ja kuntien kalleusluokitus.

Yrittäjillä ansiotaso määräytyy liiketoiminnan kannattavuuden mukaan.