Tukkukaupan johtaja

Ammatit Julkaistu

Tukkukaupan johtaja on liikkeenharjoittaja, joka ostaa valmistajilta tuotteita suurissa erissä ja myy ne edelleen. Tukkukauppias voi toimia joko tiettyjen tuoteryhmien ja -merkkien maahantuojana tai sitten monialayrittäjänä. Työ edellyttää kaupan, toimialan ja tuotteiden tuntemusta. Työssä tarvitaan neuvottelu-, organisointi- ja kielitaitoa sekä asiakaspalveluhenkisyyttä.

Tukkukaupassa toimivat yritykset.

Selaa avoimia työpaikkoja: Tukkukaupan johtaja

Tukkukaupan johtajan työ edellyttää kansainvälisen ja kotimaan kaupan käytäntöjen tuntemista. Lisäksi vaaditaan toimialan ja tuotteiden tuntemusta. Tukkukaupan johtajan on osattava luoda ja ylläpitää hyviä kauppasuhteita. Työssä tarvitaan neuvottelu-, organisointi- ja johtamistaitoja.

Kaupan alan työ on palvelutyötä, jossa korostuvat asiakaspalveluhenkisyys sekä yhteistyö ja vuorovaikutus. Hyvä kielitaito on tarpeen, koska tavarantoimittajat ovat usein ulkomaisia yrityksiä.

Yrittäjältä vaaditaan riskinottokykyä, ennakoivaa suhtautumista tulevaisuuteen ja kykyä sopeutua kulloiseenkin kilpailu- ja markkinatilanteeseen.

Taloudellinen vastuu tuloksista voi aiheuttaa paineita.

Tukkukaupan johtajan koulutustausta vaihtelee. Monet ovat ryhtyneet tukkukauppiaiksi toimittuaan ensin toimialan vähittäismyynti- tai tuotantotehtävissä. 

Koulutus määräytyy usein toimialan mukaan. Esimerkiksi koneita ja laitteita maahantuovalla tukkukauppiaalla on usein teknillisen alan koulutus. Monilla on kuitenkin jokin kaupallisen alan koulutus. 

Ylemmän tai alemman korkeakoulututkinnon, kauppatieteiden maisteri tai kauppatieteiden kandidaatti, voi suorittaa kauppatieteellisellä koulutusalalla. 

Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon, tradenomi (AMK). 

Toisella asteella voi suorittaa liiketoiminnan perustutkinnon (merkonomi).  

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös liiketoiminnan ammattitutkinto (myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala) ja liiketoiminnan erikoisammattitutkinto (kaupan osaamisala, myynnin ja markkinointiviestinnän osaamisala).  

Toisen asteen ammatillisen tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Ammatillista täydennyskoulutusta tarjoavat muun muassa Markkinointi-instituutti sekä eri oppilaitosten yhteydessä toimivat täydennyskoulutusorganisaatiot. Lisäksi kaupan alan kursseja järjestävät kaupan alan yritysten omat koulutusorganisaatiot. FINTRA tarjoaa kansainvälisen liiketoiminnan koulutusta.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

8230 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto