Turkistuotteiden valmistaja

Ammatti

Turkistuotteiden valmistajan päätehtävänä on valmistaa turkkeja sekä muita turkistuotteita. Turkistenvalmistajat työskentelevät turkistehtaissa sekä turkkuri- ja turkisliikkeissä. Työssä tarvitaan kädentaitoja ja tarkkuutta sekä harkinta- ja arviointikykyä.

Turkistuotteiden valmistajat työskentelevät turkistehtaissa sekä turkkurin- ja turkisliikkeissä. Turkisalan yritykset ovat Suomessa melko pieniä, ja monet niistä ovat perheyrityksiä. Turkkurinliikkeissä työskentelee yleensä yrittäjän lisäksi muutama työntekijä.

Selaa työpaikkoja: Turkistuotteiden valmistaja

Turkistuotteiden valmistaja tarvitsee kädentaitoja sekä hyvää silmää. Suurin osa turkistyövaiheista vaatii tarkkuutta sekä itsenäistä harkinta- ja arviointikykyä.

Arvokas materiaali antaa työskentelylle oman hohdokkuutensa, mutta aiheuttaa myös sen, että virheisiin ei juuri ole varaa. Nahat pyritään käyttämään mahdollisimman tarkasti hyväksi.

Pienissä erikoisliikkeissä työskentely vaatii laaja-alaista osaamista, sillä turkistenvalmistajan on hallittava useita turkisten valmistamiseen liittyviä työtehtäviä.

Työ tehdään ryhmätyönä, mikä vaatii ryhmätyötaitoja.

Materiaalit ja mallit vaihtuvat usein, ja työtavat niiden mukana.

Työ on enimmäkseen istumatyötä, ja se voi rasittaa myös silmiä.

Alalla työskentelyn esteenä voi olla taipumus allergiaan, jota aiheuttaa lähinnä eläinten karvat, parkitusaineet ja pöly. Teollisuudessa työskentely voi olla meluista.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa tekstiili- ja muotialan perustutkinnon. 

Vaatetusalaa voi opiskella myös suorittamalla taideteollisuusalan perustutkinnon (artesaani), tuotteen valmistuksen osaamisala. 

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös tekstiili- ja muotialan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto. 

Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Teollisuudessa palkkaus noudattaa tekstiili- ja vaatetusteollisuuden työehtosopimusta.

Ateljeissa palkkaus perustuu yleensä Pukimo- ja turkisliiton sopimukseen.

Hyödyllisiä linkkejä