Logistiikkapalvelut
Logistiikkapalveluja tarjoavat kuljetus- ja logistiikkayritykset. Logistiikkapalveluihin kuuluu monenlaisia toimintoja, joista tunnetuimpia ovat kuljetus ja varastointi. Logistiikassa on käytännössä kysymys siitä, että tuote pitää saada valmistajalta loppuasiakkaalle mahdollisimman pienin kustannuksin ja aikataulussa. Logistiikan toimivuudella on erittäin suuri merkitys erityisesti teollisuudelle ja kaupan alalle.

Kuljetus- ja logistiikkayritykset (ml. pikarahti- ja huolintayritykset). Tuotanto- ja teollisuusyritykset. Kaupan yritykset.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa logistiikan perustutkinnon. Tutkinnossa voi suuntautua varastopalveluihin, jolloin tutkintonimike on varastonhoitaja. Lentoasemapalveluihin suuntautuen tutkintonimike on lentoasemahuoltaja. Kuljetuspalveluihin suuntautuen tutkintonimike on autonkuljettaja, linja-autonkuljettaja tai yhdistelmäajoneuvonkuljettaja.
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa myös liiketalouden perustutkinnon. Tutkintonimike on merkonomi. Opinnoissa voi suuntautua asiakaspalveluun ja myyntiin, talous- ja toimistopalveluihin sekä tieto- ja kirjastopalveluihin.
Näyttötutkintoina voidaan suorittaa myös varastoalan, lastinkäsittelyalan, lentoasemapalvelujen, viestinvälitys- ja logistiikkapalvelujen ja ulkomaankaupan ammattitutkinnot sekä varastoalan, lastinkäsittelyalan, viestinvälitys- ja logistiikkapalvelujen sekä ulkomaankaupan erikoisammattitutkinnot. Myös oppisopimuskoulutus tarjoaa mahdollisuuden kouluttautua alalle.
Ammattikorkeakouluissa voi opiskella logistiikkaa, liikennealaa sekä auto- ja kuljetustekniikkaa. Tutkintonimike on tekniikan ammattikorkeakoulututkinto insinööri (AMK). Ammattikorkeakouluissa voi opiskella myös liiketoiminnan logistiikkaa sekä liiketaloutta, jossa tutkinnon voi suorittaa logistiikkaan suuntautuen. Tutkintonimike on liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto tradenomi (AMK).
Yliopistoissa voi opiskella teknisiä tieteitä logistiikkaan suuntautuen. Alempi korkeakoulututkinto on tekniikan kandidaatti. Ylempi korkeakoulututkinto on diplomi-insinööri. Yliopistoissa voi opiskella myös kauppatieteitä esimerkiksi markkinointiin ja jakeluun suuntautuen. Alempi korkeakoulututkinto on kauppatieteiden kandidaatti. Ylempi korkeakoulututkinto on kauppatieteiden maisteri.
Logistiikkapalvelut työllistävät kuljetusyrityksissä sekä varastointia, huolintaa ja erilaisia tavarankäsittelypalveluita tarjoavissa yrityksissä. Työllisyyttä pitää yllä alan tärkeys yhteiskunnalle, sillä tavara ei liiku kotimaassa eikä ulkomaankauppaa käydä ilman logistiikkapalveluja. Logistiikan toimivuudella on erityisen suuri merkitys teollisuudelle ja kaupan alalle.
Tieliikenne työllistää tavarakuljetuksissa noin 70 000 kuljettajaa, joiden lisäksi on terminaali- ja varastotyöntekijät, toimihenkilöt ja huoltokorjaamotyöntekijät. Rautatieliikenne työllistää pelkästään VR Groupiin kuuluvassa VR Transpointissa noin 1 000 henkilöä rautatie- ja maantielogistiikan tehtävissä.
Meriliikenteen työpaikat ovat pääasiassa varustamoiden laivoissa, mutta myös erilaiset maatoiminnot työllistävät. Lentoliikenteessä Finnair-konserni on Suomen suurin työllistäjä. Lentoliikenne työllistää myös muissa ilmailualan työpaikoissa.
Työllisyystilanne on yleisesti ottaen hyvä. Logistiikka-alalle tarvitaan uusia osaavia työntekijöitä kuljetus-, varasto- ja suunnittelutehtäviin. Uusien työntekijöiden tarvetta lisää monien ammattilaisten jääminen eläkkeelle lähivuosina. Talouden suhdanteiden vaihtelut vaikuttavat ulkomaankaupan ja tavarankuljetuksen määriin, mikä heijastuu logistiikkapalveluiden kysyntään ja alan työllisyystilanteeseen. Logistiikka työllistää alan yritysten lisäksi huomattavan määrän ihmisiä välillisesti eri toimialoilla.
Päivitetty: