Elektroniikka-asentaja

Ammatit Julkaistu

Elektroniikka-asentaja asentaa ja huoltaa elektroniikkalaitteita. Elektroniikka-asentajia työllistävät elektroniikka- ja sähköteollisuus, teleoperaattorit, huoltoyritykset ja elektroniikkatuotteita myyvät liikkeet. Ammatissa tarvitaan teknistä osaamista sekä tehtävistä riippuen asiakaspalvelutaitoja. Huolellisuus ja ongelmanratkaisutaidot ovat työssä tarpeen.

Elektroniikka- ja sähköteollisuus, teleoperaattorit sekä elektoroniikan huoltoon ja myyntiin erikoistuneet yritykset. 

Selaa avoimia työpaikkoja: Elektroniikka-asentaja

Ammatissa tarvitaan vahvaa teknistä osaamista. Elektroniikka-asentajan on hallittava elektroniikan lisäksi sähkötekniikkaa sekä tehtävistä riippuen myös tietotekniikkaa ja automaatiotekniikkaa. Työpaikasta ja tehtävistä riippuen voidaan edellyttää laaja-alaista teknistä osaamista tai johonkin kapeampaan alueeseen erikoistunutta teknistä osaamista.

Työhön kuuluu yhä useammin asiakaspalvelua, jolloin edellytetään palveluhenkisyyttä, vuorovaikutustaitoja ja ryhmätyötaitoja. Elektroniikka-asentajalta edellytetään omatoimisuutta ja kykyä itsenäiseen työskentelyyn sekä huolellisuutta, pitkäjännitteisyyttä ja hyvää keskittymiskykyä. Looginen päättelykyky ja ongelmanratkaisutaidot ovat tarpeen.

Kielitaito on tarpeen, erityisesti englanninkielistä tekstiä on ymmärrettävä. Sähköturvallisuusmääräysten mukaisten työtapojen sisäistäminen on tärkeää. Alan tekniikan nopea kehittyminen edellyttää ammattitaidon jatkuvaa ylläpitämistä ja täydentämistä.

Tarkka värinäkö on tarpeen.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinnon, jossa voi suuntautua elektroniikka-asentajaksi tai ICT-asentajaksi. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös tieto- ja tietoliikennetekniikan ammattitutkinto sekä tieto- ja tietoliikennetekniikan erikoisammattitutkinto. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Sähköturvallisuuslain mukaan sähkötöiden johtajalla on oltava riittävä kelpoisuus. Itsenäisesti töitä suorittavalla henkilöllä on oltava riittävä kelpoisuus tai muuten riittävä ammattitaito.

Sähkötöiden johtajan/Käytön johtajan pätevyys (suomi.fi)

Mediaanipalkka

3058 €/kk

Yksityinen sektori

3104 €/kk

Julkinen sektori

2845 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto