Kirvesmies

Ammatit Julkaistu

Kirvesmies tekee rakennustyömailla monenlaisia puurakentamiseen liittyviä töitä sekä mittaamista ja rakennustuotteiden asentamista. Kirvesmies voi olla erikoistunut esimerkiksi mittakirvesmieheksi, sisustuskirvesmieheksi tai elementtiasentajaksi. Työpaikkoja kirvesmiehille on rakennusliikkeissä ja rakennustuoteteollisuudessa. Ammatissa tarvitaan monipuolisia kädentaitoja, tyylitajua, harkintaa ja tinkimättömyyttä oman työn jäljestä. Kirvesmiehen tulee pystyä työskentelemään sekä itsenäisesti että ryhmässä.

Rakennusliikkeet. Rakennustuoteteollisuus. Kiinteistöhuoltoyhtiöt. Itsenäisenä yrittäjänä.

Selaa avoimia työpaikkoja: Kirvesmies

Kirvesmiehen ammatti vaatii monitaitoisuutta, kädentaitoja, tilallista hahmotuskykyä ja hyvää silmää. Monissa tehtävissä tarvitaan myös tyylitajua. Ammatti vaatii harkintaa, suunnittelutaitoa ja hyvää keskittymiskykyä. Tunnollisuus ja tinkimättömyys oman työn laadusta ovat tarpeellisia ominaisuuksia.

Ammattitaitoisen mittamiehen on hallittava asuntorakennustyömaan yleisimmät piirustukset sekä mittausmenetelmät ja -laitteet. Puutalojen rakentamisessa tarvitaan puurunkotyötaitoa, jossa tehdään itsenäisesti puurunkoiset seinät ja välipohjat sekä puurunkoiset vesikatot ja ulkoverhoustyöt piirustusten ja suunnitteluasiakirjojen mukaan. Hirsirakentajan on tunnettava puun ominaisuudet ja käyttäytyminen muiden materiaalien kanssa. Laudoituskirvesmiehen työ vaatii hyvää silmää ja huolellisuutta.

Korjausrakentamisessa on tunnettava sekä vanhat rakentamistavat että parhaat menetelmät uusien ja vanhojen rakennusosien liittämiseksi toisiinsa. Korjausrakentamisen vaativin laji, entistäminen, edellyttää erikoistumista vanhojen rakenteiden, materiaalien ja työtapojen tuntemukseen.

Kirvesmiehen tulee pystyä työskentelemään sekä itsenäisesti että ryhmässä. Ryhmätyö- ja vuorovaikutustaidot ovat ammatissa tarpeen. Tehtävästä riippuen pitää pystyä lukemaan piirustuksia ja suunnitteluasiakirjoja sekä välittämään tietoja työryhmälle. Monissa tehtävissä vaaditaan tietotekniikan hallintaa.

Työturvallisuustekijöiden tuntemus ja niiden noudattaminen on tärkeää, sillä rakennuksilla on aina olemassa tapaturmanvaara. Siksi työssä käytetään kypärää ja suojaimia sekä huolehditaan työpaikan turvallisuudesta.

Työtä helpottavista koneista ja laitteista huolimatta työ edellyttää hyvää fyysistä kuntoa. Työrajoituksia aiheuttavat yleensä pöly- ja liima-allergiat sekä reumaattisperäiset sairaudet kylmissä ulkotöissä.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa rakennusalan perustutkinnon (talonrakentaja). 

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös talonrakennusalan ammattitutkinto, rakennustuotealan ammattitutkinto, talonrakennusalan erikoisammattitutkinto ja rakennusalan työmaajohdon erikoisammattitutkinto. 

Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

3309 €/kk

Yksityinen sektori

3346 €/kk

Julkinen sektori

2679 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat