Koneenasentaja

Ammatit Julkaistu

Koneenasentaja kokoaa kone- ja metallituoteteollisuuden valmistamia suuria koneita ja laitteita käyttäen apuna asennustyökaluja, mittalaitteita ja hitsausvälineitä. Työpaikkoja on muun muassa konepajoilla ja kulkuneuvoteollisuudessa. Ammatti edellyttää koneiden ja laitteiden tuntemusta, taitoa tulkita ja soveltaa piirustuksia ja osaluetteloita sekä suunnitelmallisuutta, huolellisuutta ja yhteistyötaitoja.

Kone- ja metallituoteteollisuuden yritykset, kuten konepajat, kulkuneuvoteollisuus ja korjaamot.

Selaa avoimia työpaikkoja: Koneenasentaja

Koneenasentajan ammatissa on hallittava asennus- ja purkutyöt liittyen esimerkiksi laakerointeihin, tiivistyksiin, akseliliitoksiin, kytkimiin sekä hihnoihin, ketjuihin ja hammasvälityksiin. Ammatti työ edellyttää taitoa tulkita ja soveltaa kokoonpano- ja valmistuspiirustuksia sekä osaluetteloita.

Koneenasentajan on hallittava asennuksessa sekä osien viimeistely-, tarkistus- ja puhdistustyössä käytettävät työvälineet. Työssä vaaditaan kykyä itsenäiseen työskentelyyn, suunnitelmallisuutta, huolellisuutta, tarkkuutta, vastuullisuutta ja yhteistyötaitoja. Työturvallisuustekijöiden noudattaminen on tärkeää.

Matka-asennustyössä sopeutumiskyky ja kielitaito ovat eduksi. Kielitaitoa tarvitaan yhä useammin myös vieraskielisten teknisten selvitysten ja työohjeiden ymmärtämiseksi.

Hyvä näkökyky ja fyysinen kunto ovat tarpeen. Asentaja voi joutua työskentelemään ahtaissa ja hankalissa asennoissa.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon (koneasentaja). 

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös koneasennuksen ja kunnossapidon ammattitutkinto sekä erikoisammattitutkinto. 

Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Tilapäisellä tulityöpaikalla tulitöitä tekevällä henkilöllä on oltava Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) myöntämä voimassa oleva tulityökortti, jonka saa suoritettuaan yhden päivän pituisen tulityökurssin.

Mediaanipalkka

3381 €/kk

Yksityinen sektori

3429 €/kk

Julkinen sektori

2734 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat