Konejyrsijä

Ammatit Julkaistu

Konejyrsijä valmistaa erilaisia laitteiden, koneiden ja rakenteiden osia sekä muotteja ja työkaluja, joita käytetään metallituotteiden valmistamiseksi. Konejyrsijät työskentelevät pääasiassa metalli-, sähkö- ja muoviteollisuuden työkalu- ja tuotevalmistustehtävissä. Työssä tarvitaan työstötekniikan ja käytettävien materiaalien ominaisuuksien tuntemusta sekä tarkkuutta, huolellisuutta ja yhteistyötaitoja.

Kone- ja metallituoteteollisuuden yritykset, kuten konepajat ja verstaat.

Selaa avoimia työpaikkoja: Konejyrsijä

Konejyrsijän työ edellyttää työstötekniikoiden, työkoneiden ja käytettävien materiaalien tuntemusta. Ammatti edellyttää työpiirustusten lukutaitoa, suunnitelmallisuutta ja materiaalien taloudellista käyttöä. Työssä tarvitaan myös matemaattista osaamista sekä tietotekniikan käyttötaitoa.

Tarkkuus ja huolellisuus ovat tarpeellisia ominaisuuksia. Ammatissa tarvitaan kykyä itsenäiseen työskentelyyn, solutuotanto edellyttää yhteistyötaitoja. Kielitaitoa tarvitaan yhä useammin vieraskielisten teknisten selvitysten ja työohjeiden ymmärtämiseksi.

Työturvallisuustekijöiden noudattaminen on tärkeää. Työ edellyttää yleensä kuulo-, hengitys- ja silmäsuojaimien käyttöä. Sarjatyönä tehtävä työ edellyttää kykyä sietää samanlaisena toistuvia työvaiheita sekä sopeutumista konetyöhön ja urakkavauhtiin, mikä voi rasittaa yksipuolisesti tiettyjä lihasryhmiä.

Ohjelmoitavat työstökoneet, robotit ja automaattiset tuotantojärjestelmät ovat muuttaneet työnkuvaa kevyemmäksi, puhtaammaksi ja turvallisemmaksi. Ohjaamotyössä rasittaa sidonnaisuus ja jatkuva monitorien seuranta.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon (koneistaja). 

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös tuotantotekniikan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto. 

Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

2631 €/kk

Yksityinen sektori

2631 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat