Lukkoseppä

Ammatit Julkaistu

Lukkoseppä asentaa, huoltaa ja korjaa ovien lukkoja sekä esimerkiksi luukkujen ja ikkunoiden sulkemiseen ja aukaisuun liittyviä laitteita, osia ja järjestelmiä. Tehtäviin kuuluu myös ovien avauksia. Lukkosepät työskentelevät lukkoliikkeissä, turvaurakointiliikkeissä tai yrittäjinä. Ammatissa tarvitaan mekaanisten ja sähköisten lukitus- ja turvajärjestelmien tuntemusta, asennuksessa ja huollossa käytettävien työmenetelmien ja työvälineiden hallintaa sekä kädentaitoja, asiakaspalvelutaitoja ja luotettavuutta.

Lukkoliikkeet. Turvaurakointiliikkeet. Yrittäjinä.

Selaa avoimia työpaikkoja: Lukkoseppä

Lukkosepältä edellytetään mekaanisten ja sähköisten lukitus- ja turvajärjestelmien tuntemusta. Ammatissa on hallittava asennuksessa ja huollossa käytettävät työmenetelmät ja työvälineet. Ammatissa tarvitaan teknistä ongelmanratkaisukykyä, kädentaitoja ja huolellisuutta.

Työssä tarvitaan myös asiakaspalvelutaitoja ja myyntitaitoja. Rehellisyys, luotettavuus ja vastuuntuntoisuus ovat tärkeitä lukkosepän työssä.

Ammatissa on tunnettava alaan liittyvä lainsäädäntö ja määräykset. Tulityökortti on tarpeen. Työ edellyttää ajokorttia.

Alan kehityksen seuraaminen on ammatissa tarpeen.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa sähkö- ja automaatioalan perustutkinnon sekä kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon, jotka soveltuvat lukkosepän peruskoulutukseksi. 

Perustutkinnot voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Ammattitaidon kartuttua voidaan suorittaa myös sähkö- ja automaatioalan ammattitutkinto lukitus- ja turvajärjestelmäasentajan nimikkeellä ja sähkö- ja automaatioalan erikoisammattitutkinto lukkoseppämestarin nimikkeellä. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Alan ammatissa toimiminen edellyttää turvasuojaajakorttia. Turvasuojaajaksi voidaan hyväksyä 18 vuotta täyttänyt, rehellinen ja luotettava sekä henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan tehtävään sopiva henkilö, joka lisäksi hoitaa turvasuojaustehtäviä tai on hakeutunut turvasuojaustehtäviin valmentavaan koulutukseen. Turvasuojaajaksi hyväksymisen myöntää hakijan kotikunnan poliisilaitos.

Mediaanipalkka

3210 €/kk

Yksityinen sektori

3232 €/kk

Julkinen sektori

1808 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat