Mikromekaanikko

Ammatit Julkaistu

Mikromekaanikko valmistaa ja huoltaa mekaanisia ja elektronisia pienlaitteita ja osia. Työpaikkoja on tarkkuuslaitteita valmistavissa yrityksissä. Ammatissa tarvitaan kellosepän kädentaitoja, elektroniikan tuntemusta, tarkkuutta, laatutietoisuutta ja yhteistyötaitoja.

Mikromekaanikot työskentelevät pääosin tarkkuuslaitteita valmistavan elektroniikka- ja sähköteollisuuden sekä kone- ja metallituoteteollisuuden palveluksessa.

Työpaikkoja on myös alan huoltoyrityksissä ja korjaamoissa. Mikromekaanikkoja työskentelee myös yrittäjinä ja ammatinharjoittajina.

Selaa avoimia työpaikkoja: Mikromekaanikko

Mikromekaanikon ammattitaidossa yhdistyvät kellosepän kädentaidot ja elektroniikan tuntemus. Ammatissa on ymmärrettävä tarkkuusteollisuuden tuotteiden mekanismit sekä hallittava työmenetelmät, työvälineet ja materiaalit. Työssä on osattava lukea piirustuksia ja työohjeita sekä hallittava eri mittaustekniikat.

Ammatissa on kyettävä käsittelemään pieniä osia, mikä edellyttää taipumusta tarkkuuskäsityöhön. Tärkeitä ominaisuuksia ovat sorminäppäryys, hyvä lähinäkö, mekaaninen ja avaruudellinen hahmotuskyky sekä keskittymiskyky ja ongelmanratkaisutaidot. Ammatissa tarvitaan kykyä arvioida työn laatua sen edetessä.

Mikromekaanikon on kyettävä sekä oma-aloitteiseen itsenäiseen työskentelyyn että ryhmätyöhön. Myös asiakaspalvelutaidot ovat työssä tarpeen. Mikromekaanikon ammatissa on keskeistä puhdas työskentely, sillä tuotteiden osiin ja niiden sisälle ei saa päästä toimintaa häiritseviä epäpuhtauksia.

Yrittäjinä ja ammatinharjoittajina toimivilta vaaditaan yrittäjähenkisyyttä sekä yrittäjyyteen liittyvää osaamista. Työturvallisuustekijät on tunnettava. Ammatti edellyttää valmiutta uuden oppimiseen.

Toisella asteella voi suorittaa taideteollisuusalan perustutkinnon (mikromekaanikko).  

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös taideteollisuusalan erikoisammattitutkinto (mikromekaanikkomestari). 

Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Tilapäisellä tulityöpaikalla työskenneltäessä tulityöntekijällä tulee olla Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) myöntämä ja voimassa oleva tulityökortti.

Mediaanipalkka

3233 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Hyödyllisiä linkkejä

Ammattialat