Muurari

Ammatit Julkaistu

Muurarit tekevät rakennustyömailla perustusten, seinien ja pilareiden muurausta sekä rappaus- ja laatoitustöitä. Muurari voi olla erikoistunut esimerkiksi tekniseen muuraukseen tai tulisijojen muurauksiin. Muurarit työskentelevät rakennusliikkeiden palveluksessa sekä itsenäisinä ammatinharjoittajina. Ammatissa tarvitaan monipuolisia kädentaitoja, eri työtekniikoiden hallitsemista, suunnittelutaitoja ja huolellisuutta.

Rakennusliikkeissä ja yrittäjinä.

Selaa avoimia työpaikkoja: Muurari

Muurarin ammatissa vaaditaan tarkkuutta ja kädentaitoja, jotta rakenteista tulee mittatarkkoja ja kestäviä. Muurarin tulee osata käsitellä erilaisia materiaaleja, kuten tiiliä, kiveä ja betonia sekä osata käyttää muuraustyössä vaadittavia työkaluja. Työssä täytyy myös osata lukea ja tulkita rakennuspiirustuksia, jotta voi toteuttaa rakennelmat suunnitelmien mukaisesti.

Hyvä tilan hahmotuskyky ja mittaustaidot ovat olennaisia. Muurarin on tunnettava erilaiset muuraukseen liittyvät tekniikat ja niiden soveltaminen eri tilanteissa. Muurarilta vaaditaan myös perusymmärrystä rakentamiseen liittyvästä fysiikasta, kuten kosteuden hallinnasta ja lämpöeristyksestä. Työturvallisuussäännösten tunteminen ja noudattaminen on tärkeää. 

Työ voi olla fyysisesti vaativaa, joten hyvä fyysinen kunto on tarpeen. Ammatissa tarvitaan sopeutumista erilaisiin työtilanteisiin ja vaihteleviin oloihin. Muurarin tulee pystyä itsenäiseen työskentelyyn mutta myös ryhmätyöhön. Pölyallergia voi olla este ammatissa toimimiselle.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa rakennusalan perustutkinnon (talonrakentaja tai kivirakentaja). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös talonrakennusalan ammattitutkinto, rakennustuotealan ammattitutkinto, talonrakennusalan erikoisammattitutkinto ja rakennusalan työmaajohdon erikoisammattitutkinto. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

3301 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat