Suutari

Ammatit Julkaistu

Suutari korjaa ja valmistaa kenkiä ja muita nahkatuotteita. Suutarit työskentelevät pääasiassa yrittäjinä ja nahkatuotteita valmistavassa teollisuudessa. Työssä tarvitaan ammattiosaamisen lisäksi asiakaspalvelutaitoja ja yrittäjähenkisyyttä.

Yrittäjänä, nahkatuotteita valmistavassa teollisuudessa ja pienyrityksissä.

Selaa avoimia työpaikkoja: Suutari

Suutarin ammatissa tarvitaan kädentaitoja ja materiaalien tuntemusta. Huomattava osa työstä on huolellisuutta, tarkkuutta ja sorminäppäryyttä vaativien yksityiskohtien huoltamista ja korjaamista. Korjaustöissä vaaditaan myös ongelmanratkaisukykyä ja kekseliäisyyttä. Työ vaatii tarkkaa näköä ja varsinkin viimeistelyssä värinäköä sekä varmoja käsiotteita. Hyvä keskittymiskyky on myös tarpeen.

Asiakaspalveluhenkisyys on tärkeää erityisesti yrittäjänä toimiville. Ammatti vaatii sopeutumista sesonkiaikojen suurempaan työmäärään ja kiireeseen. Yrittäjänä toimivan suutarin on tunnettava myös liiketoiminnan harjoittamisen perusasiat.

Pöly-, liima-, maali- tai kemikaaliallergia voi olla este ammatissa toimimiselle.

Suutariksi voi kouluttautua toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa, joissa voi suorittaa tekstiili- ja muotialan perustutkinnon (suutari PT). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös tekstiili- ja muotialan ammattitutkinto (suutari AT) ja erikoisammattitutkinto. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Yrittäjänä toimivan suutarin ansiot riippuvat liiketoiminnan kannattavuudesta. Teollisuuden palveluksessa olevilla on yleensä kuukausipalkka.