Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

Ammatit Julkaistu

Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja kuljettaa täys- ja puoliperävaunulla tavaroita kotimaan ja ulkomaiden liikenteessä.  Lisäksi työhön kuuluu kuorman lastaamista ja purkamista sekä kuljetuksiin liittyvien asiakirjojen ja kirjausten hoitamista. Ammattiin kuuluu myös tarvittaessa pienimuotoisia auton huolto- ja korjaustöitä.

Kuljetusyritykset, kaupan ala ja teollisuus.

Selaa avoimia työpaikkoja: Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

Yhdistelmäajoneuvon kuljettajalta vaaditaan kykyä hallita ja ohjata suurta ajoneuvoa erilaisissa tie- ja sääolosuhteissa. Ammatissa tarvitaan liikennesääntöjen osaamista sekä kykyä soveltaa niitä ajotilanteisiin. Työssä täytyy osata suunnitella reittejä ja navigoida eri kohteisiin mahdollisimman nopeasti, mutta myös taloudellisesti ja turvallisesti.

Työssä vaaditaan osaamista lastauksesta, kuorman kiinnityksestä ja purkamisesta sekä kykyä varmistaa, että lasti on turvallisesti kiinnitetty ja tasapainotettu. Ammatti vaatii täsmällisyyttä ja tarkkuutta, sillä tavarat on kuljetettava asiakkaille ehjinä ja oikeaan aikaan. 

Myös perustiedot ajoneuvon huollosta ja ylläpidosta, kuten polttoaineen tankkaaminen, renkaiden kunnon tarkistaminen ja tarvittaessa pienimuotoiset korjaukset, on hallittava. Ammatissa on tultava toimeen erilaisten ihmisten kanssa, sillä yhdistelmäajoneuvonkuljettajan työ on myös palveluammatti.

Pitkän matkan kuljetuksissa on sopeuduttava myös yksin työskentelyyn. Kansainväliset kuljetustehtävät vaativat kielitaitoa ja eri maihin tehtäviin kuljetuksiin liittyvien lakien ja määräysten tuntemusta. Myös ajoneuvoissa ja kuljetuksissa käytettävät tietotekniset laitteet on hallittava.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa logistiikan perustutkinnon (yhdistelmäajoneuvonkuljettaja). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös kuljetusalan ammattitutkinto. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Puolustusvoimat kouluttaa osasta varusmiehiä kuljettajia. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Yhdistelmäajoneuvon eli rekan kuljettajalla tulee olla CE-ajoneuvoluokan ajo-oikeus ja -kortti. Vaatimukset vaihtelevat tehtävän mukaan, ja lisätietoa erilaisista vaatimuksista saat Traficomilta.

Ammattikuljettajat (traficom.fi)

Mediaanipalkka

3170 €/kk

Yksityinen sektori

3177 €/kk

Julkinen sektori

2618 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Yhdistelmäajoneuvonkuljettaja

Ammattialat