Yhdyskuntarakentaja

Ammatit Julkaistu

Yhdyskuntarakentajat vastaavat kulkuyhteyksien, energia-, vesi- ja viemäriverkostojen sekä muiden ympäristö- ja maarakenteiden rakentamisesta ja kunnossapidosta. He työskentelevät maanrakennusalan yrityksissä sekä kuntien ja valtion palveluksessa. Työssä on tunnettava erilaisista työtapoja ja materiaaleja, hallittava työssä käytettävät koneet ja laitteet sekä osattava käyttää niitä turvallisesti.

Maanrakennusalan yritykset sekä kunnat.

Selaa avoimia työpaikkoja: Yhdyskuntarakentaja

Yhdyskuntarakentamisessa vaaditaan laaja-alaista osaamista sekä tietoa erilaisista työtavoista ja materiaaleista. Alan koneet ja laitteet on hallittava hyvin. Koneiden kuljettajien työnkuvaan kuuluu mittatarkan työn tekeminen vaihtuvissa olosuhteissa, myös muun liikenteen ja työskentelyalueella liikkuvien henkilöiden joukossa.

Huolellinen, pitkäjännitteinen ja täsmällinen suhtautuminen työhön on tärkeää. Työ vaatii hyvää kuntoa, sillä siihen kuuluu usein raskaita työvaiheita. Kuormitusta voivat aiheuttaa raskaat työvaiheet ja tapaturmavaara sekä kylmyys, tärinä, melu tai kuumuus.

Rajoituksia asettavat mahdolliset allergiat, epilepsia töissä, joissa on putoamisvaara, ja reumaattiset sairaudet etenkin kylmässä työskenneltäessä.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa rakennusalan perustutkinnon (maarakentaja tai maarakennuskoneenkuljettaja). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös maarakennusalan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.  

Alan suurimmat yritykset järjestävät myös omaa koulutusta.  

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Panostajalta ja räjäyttäjältä edellytetään pätevyyskirjaa, joka antaa oikeuden käsitellä ja käyttää räjähteitä.

Mediaanipalkka

2893 €/kk

Yksityinen sektori

3407 €/kk

Julkinen sektori

2475 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat