Toimintaterapeutti

Haastattelut Julkaistu

"Parasta on se, että asiakas oppii jonkin pitkään harjoittelemansa taidon tai toiminnon. Myös pienemmät onnistumiset ja hauskat hetket asiakkaiden kanssa ilahduttavat."

Toimintaterapeutti Suvi Tervahauta
  • Suvi Tervahauta
  • Toimintaterapeuttina Toimivax Oy:ssä.
  • Suorittanut toimintaterapeutin tutkinnon Oulun ammattikorkeakoulussa.
  • Työkokemusta alalta 10 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Työskentelen toimintaterapeuttina toimintaterapiapalveluita tarjoavassa yrityksessä. Asiakkaani tulevat toimintaterapiajaksolle pääasiassa julkisen sektorin tai vakuutusyhtiön myöntämällä maksusitoumuksella.

Terapiajakson tarkoitus on vahvistaa asiakkaiden toimintakykyä arjessa. Lapsen kohdalla pyritään esimerkiksi tukemaan koulunkäyntiä keskittymiskyvyn tai hienomotoristen taitojen vahvistamisen avulla. Nuorten ja aikuisasiakkaiden kanssa tavoitteena voi olla esimerkiksi oman identiteetin tai työ- tai opiskelukyvyn vahvistaminen. Lisäksi toimintaterapiassa voidaan harjoitella sosiaalisten tilanteiden hallintaa tai itsestä ja kodista huolehtimista.

Työhön kuuluu myös yhteistyötä vanhempien, opettajien, ohjaajien ja avustajien kanssa.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Kiinnostuin ammatista jo lapsena, kun seurasin toimintaterapeutin työskentelyä läheiseni kanssa. Minusta oli mielenkiintoista, miten toimintakykyä pystyi vahvistamaan arkipäiväisten asioiden, kuten leikin, askartelun ja leipomisen avulla.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Pidän suurimman osan terapiatapaamisista asiakkaiden kotona ja kouluissa. Aamulla käyn toimistolla hakemassa tarvittavat välineet, minkä jälkeen siirryn asiakkaiden luo. Iltapäivisin olen usein toimistolla.  Kirjaan potilastietojärjestelmään terapiakerrat, suunnittelen ja sovin tulevia tapaamisia, pidän yhteyttä asiakkaiden tukiverkostoihin ja kirjoitan palautteita menneistä terapiajaksoista. Lisäksi osallistun palavereihin ja koulutuspäiviin.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Minulla on oma työpiste, jossa teen kirjallisia töitä ja säilytän tavaroitani. Terapiatapaamiset pidetään asiakkaiden kodeissa, päiväkodeissa ja kouluissa. Työskentelen arkipäivisin kahdeksasta neljään.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Tässä ammatissa ei voi toimia ilman koulutusta ja Valviran myöntämää oikeutta harjoittaa ammattia. Toimintaterapeutti tarvitsee vuorovaikutus- ja organisointitaitoja, järjestelmällisyyttä sekä kykyä sietää painetta.

Mikä on parasta ammatissasi?

Parasta on se, että asiakas oppii jonkin pitkään harjoittelemansa taidon tai toiminnon. Myös pienemmät onnistumiset ja hauskat hetket asiakkaiden kanssa ilahduttavat. Kollegat ovat minulle todella tärkeitä ja nautin siitä, että voin jakaa vinkkejä ja ideoita heidän kanssaan. Se lisää innostustani tätä työtä kohtaan.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Koska työ sisältää liikkumista paikasta toiseen, se vaatii paljon aikatauluttamista. Asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden aikataulujen yhteensovittaminen on välillä hyvin haastavaa. Ihmisten kanssa työskennellessä eteen tulee toisinaan raskaita tilanteita. Saan apua niiden käsittelyyn työnohjauksesta.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee toimintaterapeutin ammattia?

Suosittelen toimintaterapeutin ammattia niille, jotka haluavat työskennellä sekä itsenäisesti että ihmisten parissa. Lisäksi tässä ammatissa voi työskennellä monenlaisissa työpaikoissa. Itse pidän työni monipuolisuudesta ja siitä, että voin työskennellä eri paikoissa. Ammatissa on mahdollista hakeutua myös sairaalaan tai terveyskeskukseen polikliiniseen työhön, jossa asiakkaat tulevat terapeutin luo vastaanotolle.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Näen ammattini tulevaisuuden valoisana. Toimintaterapian avulla voidaan vahvistaa ihmisten toiminta- ja työkykyä sekä tukea koulunkäyntiä ja kotona asumista. Nämä ovat tärkeitä asioita niin yksilön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta.

Jaa artikkeli