Vartija

Haastattelut Julkaistu

"Vartijan on luotettava omiin taitoihinsa. Työssäni olennaista on kärsivällisyys sekä taito kohdata erilaisia ihmisiä ja keskustella heidän kanssaan, jotta uhkaavat tilanteet eivät kärjisty."

Vartija Berivan Suleiman
  • Berivan Suleiman 
  • Vartijana Avarn Security Oy:ssä. 
  • Suorittanut turvallisuusalan perustutkinnon Stadin ammattiopistossa. 
  • Työkokemusta alalta kolme vuotta.  

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.  

Teen työtä vartijana ja järjestyksenvalvojana. Tehtäviini kuuluvat henkilöiden suojelu, järjestyksen ylläpito, turvallisuuden varmistaminen sekä rikosten ja onnettomuuksien ehkäisy. 

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?  

Olen lapsesta lähtien haaveillut työstä viranomaistehtävässä, kuten poliisina, rajavartijana tai vartijana. Suomessa sain mahdollisuuden toteuttaa osan haaveestani ja aloin työskennellä vartijana. Odotan vielä, että saan Suomen kansalaisuuden, jotta voisin hakea Poliisiammattikorkeakouluun. 

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.  

Työpäiväni ovat vaihtelevia, ja ne sisältävät paljon asiakaspalvelua. Tyypilliseen työpäivään kuuluu valvontaa ja turvallisuuden varmistamista vartiointikohteessa. Osa päivistä on raskaampia, erityisesti silloin, kun ihmiset eivät ole yhteistyöhaluisia ja haastavia tilanteita ilmenee. 

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?  

Työskentelen erilaisissa ympäristöissä, sillä vartiointikohteet vaihtelevat. Työskentelen aamu- ja iltavuoroissa. Toisin kuin useimmat vartijat, en tee yövuoroja perhesyistä.  

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?  

Vartijan on luotettava omiin taitoihinsa. Työssäni olennaista on kärsivällisyys sekä taito kohdata erilaisia ihmisiä ja keskustella heidän kanssaan, jotta uhkaavat tilanteet eivät kärjisty. Negatiivisia ja loukkaavia kommentteja kuulee usein, mutta ne pitää osata sivuuttaa. Omalla asenteella on suuri merkitys. 

Mikä on parasta ammatissasi?  

Parasta tässä ammatissa ovat työkaverit ja se, että pääsee oppimaan taitoja, joista voi olla apua myös siviilielämässä, sillä esimerkiksi puhetaitojen kehittyminen parantaa itseluottamusta. 

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?  

Tyytymättömien asiakkaiden palaute tuntuu raskaalta. Lisäksi ulkomaalaisena kuulen toisinaan rasistisia kommentteja, jotka minun on siedettävä. 

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee vartijan ammattia?  

Itselleen sopivaa ammattia ei saa ikinä selville, jos ei kokeile erilaisia vaihtoehtoja. Vartijan työssä pitää muistaa olla kärsivällinen, sillä työ on varsinkin alussa haastavaa. Ajan myötä työ helpottuu, jos ei heti luovuta. 

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Toivon, että tulevaisuus on valoisa. Ainakin vartiointialan yritykset vaikuttavat kasvavan, joten töitä todennäköisesti riittää myös tulevaisuudessa. 

Jaa artikkeli