Yksityisopettaja

Haastattelut Julkaistu

"Yksityisopettajalta vaaditaan vankkaa pedagogista osaamista sekä taitoa motivoida. Koska asiakkaillani on usein haasteita oppimisen kanssa, vaaditaan opettajalta kärsivällisyyttä, hienotunteisuutta ja empatiakykyä. Myös utelias ja tutkiva ote työhön on eduksi, sillä jokainen asiakas on erilainen. Voi olla, että se, mikä toimi eilen opetuksessa, ei toimi tänään."

Yksityisopettaja Natalia Everhall
  • Natalia Everhall
  • Yrittäjänä, yksityisopettajana ja neuropsykiatrisena valmentajana yrityksessä OmaOpe.
  • Valmistunut Helsingin yliopistosta kasvatustieteiden maisteriksi.
  • Työkokemusta alalta kuusi vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Toimin yksityisopettajana ja neuropsykiatrisena valmentajana kuusi vuotta sitten perustamassani yrityksessä nimeltä OmaOpe. Tarjoan yksityisopetusta peruskoululaisille sekä neuropsykiatrisia valmennuspalveluja, joiden avulla pyritään helpottamaan nepsy-oireista kärsivien lasten ja perheiden arkea. Asiakkaillani on tarve saada tukea opiskeluun, sillä heillä on usein alentunut toimintakyky tai oppimishaasteita. Yksityisopetus ja neuropsykiatriset valmennuspalvelut ovat yritykseni palveluvalikoiman kaksi eri tuotetta, mutta useat yksityisopetuksen asiakkaistani kärsivät nepsy-oireista, joten työssäni tarvitsen sekä opettajan että valmentajan taitoja.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Olen aina halunnut opettajaksi ja koen, että opettajan työ on kutsumusammatti. Minulle on tärkeää, että saan aidosti hyödyntää pedagogista osaamista työssäni, joten valitsin yksityisopettajan uran. Myös yrittäjyys tuntui sopivalta vaihtoehdolta sen hetkisessä elämäntilanteessani.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Aamupäivät hoidan yrityksen toimintaan liittyviä asioita eli kirjoitan viikkoraportteja, olen yhteydessä perheisiin ja kouluihin, suunnittelen seuraavia oppitunteja sekä hoidan laskutusta. Puolen päivän maissa lähden perheiden luo opettamaan ja valmentamaan. Yhteen päivään mahtuu yleensä 3–5 asiakaskäyntiä.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työskentelen kotona ja asiakasperheiden kodeissa. Työajat suunnittelen itse, mutta pyrin hoitamaan työt kello 9–19 välisenä aikana.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Yksityisopettajalta vaaditaan vankkaa pedagogista osaamista sekä taitoa motivoida. Koska asiakkaillani on usein haasteita oppimisen kanssa, vaaditaan opettajalta kärsivällisyyttä, hienotunteisuutta ja empatiakykyä. Myös utelias ja tutkiva ote työhön on eduksi, sillä jokainen asiakas on erilainen. Voi olla, että se, mikä toimi eilen opetuksessa, ei toimi tänään. Yrittäjyys vaatii palveluhenkisyyttä ja joustavuutta.

Mikä on parasta ammatissasi?

Parasta on se, että voin opettaa juuri niin kuin haluan, ja pystyn vaikuttamaan positiivisesti asiakasperheiden arkeen. Saan työstäni välittömän palautteen, joka on lähes poikkeuksetta positiivista.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

On surullista nähdä läheltä, kuinka hankalia tilanteita perheissä voi olla. Monet perheet tarvitsisivat enemmän tukea kuin saavat. Myös oman työn rajaaminen on toisinaan haastavaa, sillä perheiden vaikeat tilanteet saattavat vaivata mieltä myös vapaa-ajalla.

Joskus kaipaan työyhteisöä, joka yksityisopettajana toimivalta yrittäjältä puuttuu. Lisäksi joudun ajamaan paljon autolla, mikä vie hirveästi aikaa työpäivästä.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee yksityisopettajan ammattia?

Suosittelen yksityisopettajan työtä, jos opettajan ammatin hyvät puolet jäävät liian pieneen osaan koulumaailmassa. Tämä vaihtoehto edellyttää yrittäjäksi ryhtymistä ja tietynlaista epämukavuusalueelle menemistä, koska asiakkailla on monenlaisia haasteita elämässään. Toisaalta työ on myös palkitsevaa.

Haluan myös oikaista sitä harhaluuloa, joka yksityisopetukseen usein liitetään, että palvelua ostavat perheet haluavat korottaa lapsen arvosanoja. Asiakaskunta koostuu pikemminkin heistä, joilla on vaikeuksia selvitä oppivelvollisuudestaan.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Opettajien ja nepsy-valmentajien tarve tulee kasvamaan tulevaisuudessa. Kouluissa on paljon tukea tarvitsevia lapsia, mutta riittävät resurssit puuttuvat. Joskus tukea tarvitaan myös vallitsevaan elämäntilanteeseen.

Kuva: Kukkia Photography

Jaa artikkeli