Kokemuksia Talventekijä Tunturissa – kiertueelta

News

Lapin TE-toimiston asiantuntija Anna-Kaisa Luoma Aho kertoo kokemuksia kevät-talvella järjestetystä Talventekijä Tunturissa – kiertueelta

Kyltti jossa lukee TE-palvelut seisoo tunturin laella.

Oli taas aika pakata kimpsut ja kampsut tuossa maaliskuun tietämillä ja suunnistaa tunturiin. Kevät oli parhaimmillaan ja mieli virkeä, joten let's go! Kuten olemme jo monesti mediasta lukeneet, Lappi tarvitsee uusia tekijöitä, joten sillä asialla mekin matkasimme kohti tuntureita kauniina kevätpäivinä. Olemme viimeisen vuoden aikana säännöllisesti edistäneet työvoimapalveluissa kokeilukulttuuria ja aidosti pohtineet tuntureidemme ja koko Lapin houkuttelevuutta työntekemisen näkökulmasta. Meille Lapissa asuville tämä on ehkä arkipäivää, mutta kauempaa tarkasteltuna Lappi on edelleen vetovoimainen mm. luonnon ja arktisuuden näkökulmasta. Meillä on vahvuustekijöinä puhtaus, hiljaisuus ja ennen kaikkea turvallisuus muuttuvassa toimintaympäristössä. Toimialakohtaiset haasteet ovat olemassa, mutta täältä käsin ne eivät tunnu niin valtavilta, koska tiedämme, mitä "myymme" sen avoimen työpaikan lisäksi.

Talventekijä Tunturissa -kiertueella tavoitteenamme oli kohdata Lapista kiinnostuneita ja tulevaisuuden lappilaisia. Näitä kohtasimmekin eri puolilla Lappia ja saimme erinomaisia keskusteluja aikaiseksi työn tekemisen mahdollisuuksista ja uudenlaisia ajatuksia heräteltyä Lappiin muutosta. Talvella työvoiman määrä Lapissa kasvaa merkittävästi, ja sen vuoksi koemme, että talvella haastetta on enemmän saada työvoimaa toimialasta riippumatta. Oli huippua huomata, että TE-toimiston brändi herätti mielenkiintoa ja positiivista värettä, koska tultiin rohkeasti kysymään uusista mahdollisuuksista ja siitä, miten me voisimme auttaa työllistymisen suhteen millekin paikkakunnalle.

Ajankohta osui tänä vuonna enemmän viikolle, kun matkailijat olivat työikäisiä ja jopa eläkkeellä olevia henkilöitä. Vaikka moni aloitti yhteisen jutustelun sanomalla, että "enhän minä, kun olen jo ulkona työelämästä" tai "minulla on jo töitä", niin keskustelun jälkeen hyvin moni kuitenkin jäi pohtimaan, josko vielä sittenkin. Tarvitaan hyvin monenlaista osaamista ja käsipareja monella toimialalla. Emmehän me ole vain matkailua, vaan myös välillisiä työpaikkoja on runsaasti mm. sote-, hyvinvointi- ja sivistysalan tehtävissä, kuten hoiva-avustajia, lähihoitajia ja opettajia, sekä lastenhoitajia. Ilo kiertueella oli meidän puolellamme, kun kuulimme, että "minäpä pistän avoimen hakemuksen menemään." Joten ei ole estettä työllistyä, vaikka olisi jo jäänyt eläkkeelle. Jos virtaa riittää, niin miksipä ei hyödyntäisi sitä, koska työntekijänä saat itse määritellä, kuinka paljon otat työtä vastaan. Ja positiivista on, että tilille kilahtaa lisäansioita, vaikkapa lomakassaan!

Toinen asia, mitä havaitsimme, on työvoiman kansainvälistyminen. Kuten olemme kuulleet ja tiedostamme, tarvitsemme Lappiin entistä enemmän työperäistä maahanmuuttoa, joten me olemme jo avanneet sen oven. Suomen kieli kiinnostaa ja kielen oppiminen, jotta voidaan palvella asiakkaita vielä paremmin. Aidosti halutaan oppia uutta kieltä ja kulttuuria, joten sitä tulee kunnioittaa sekä pitää vahvuutena. Kansainväliseen rekrytointiin TE-palveluiden kautta on mahdollisuus saada monipuolisia palveluita työnantajille ja työnhakijoille, eli ota rohkeasti yhteyttä.

No, millaisella polulla me sitten olemme? Eteenpäin vievällä polulla! Voimme todeta, että vetoa Lappiin on ja olemme herättäneet kansainvälisen työvoiman mielenkiinnon työllistyä Lappiin, niin sesonkiin kuin ympärivuotisesti. Viesti ihmisiltä on selkeä: toimistosta kentälle hommiin ja kohtaamaan ihmisiä aidosti, koska ainoastaan aidolla vuorovaikutuksella saamme aikaan myyntiä. Ja mitä me myymme? Avoimia työpaikkoja ja mahdollisuuksia työllistyä sekä erilaista arkea Lapissa!

Aurinkoista kesää ja muistakaa, että muutos on mahdollisuus,

 

Anna-Kaisa Luoma-aho