Turkistarhaaja
Turkistarhaajan työnä on huolehtia turkiseläinten hoidosta, kasvattamisesta ja nahkomisesta. Turkistarhaaja on yrittäjä, jonka tulot riippuvat suuresti hänen ammattitaidostaan tuottaa laadukkaita nahkoja. Laadukkaan nahan tuottaminen, eläinten ja ympäristön hyvä hoito sekä hoitoon liittyvät säädökset edellyttävät, että turkiseläimiä kasvatetaan parhaissa mahdollisissa oloissa.
Yrittäjänä turkistilalla.
Turkistarhaus on tarkoin valvottua kotieläintuotantoa, joka edellyttää eläinten käyttäytymisen ja eläinbiologian tuntemuksen lisäksi toimintaa säätelevien eläin- ja ympäristömääräysten hallintaa sekä ympäristönhaittojen minimoimista.
Eläintenhoito on luonteeltaan sitovaa, ja siksi turkistarhaajalta edellytetään pitkäjännitteisyyttä, tunnollisuutta ja tarkkuutta. Alalla selviytyminen edellyttää kykyä seurata kehitystä ja kansainvälisiä markkinoita sekä kykyä arvioida niiden vaikutuksia omaan toimintaan. Vuorovaikutustaitojen merkitys osana ammattitaitoa on oleellinen verkostoituneessa toiminnassa.
Työ ei sovi rehu- tai eläinpölylle allergisille ihmisille.
Sopiva koulutus ammattiin on toisella asteella suoritettava maatalousalan perustutkinto (turkistarhaaja). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös maatalousalan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto (tarhaajamestari). Tutkinto voidaan suorittaa myös oppisopimuksella.
Tarhaaja on yrittäjä, jonka ansiot riippuvat liiketoiminnan kannattavuudesta.