Hammaslaborantti

Haastattelu

Minulle kuuluvia hammaslaboratorion tehtäviä ovat kaaviot, kipsimallit, lusikat, korjaukset, osaproteesityöt ja purentakiskot. Tyypillisin työni on purentakisko, joka estää öisen hampaiden narskuttelun.

Abu12

Abuagla Fadlalla, 45 v.

Käsillä tehtäessä aivojenkin oltava läsnä

Hammaslaborantti tekee tarkkuutta vaativaa työtä. Keskittymistä häiritsevät tekijät on suljettava tekemisen ulkopuolelle. Virheet tuovat harmia kaikille, ennen kaikkea potilaalle.

Olen ponnistellut ammattitaitoni eteen. Entisessä kotimaassani Sudanissa toimin elintarvikealalla. Suomeen tulin kiintiöpakolaisena, joten ammattiosaamisen näkökulmasta aloitin nollasta.

Halusin itselleni ammatin ja opettelin sen.

Valmistuttuani vuosi sitten hammaslaborantiksi löysin työharjoittelupaikan helsinkiläisestä Hyvä Hammas -hammaslaboratoriosta. Neljän kuukauden kuluttua sain sieltä vakituisen työpaikan.

Työharjoittelu oli kohdallani oikea ratkaisu. En osannut kaikkea. Vaikka ymmärsin työvaiheet, kollegoiden piti opettaa, miten työ tehdään käytännössä.

Hammaslaborantin ammatti on jatkuvaa opettelua, sillä jokainen työ on erilainen. Kuten kokeneemmat työntekijät vitsailevat, ensimmäiset kymmenen työvuotta menevät harjoitellessa.

Apuvälineitä purennan toiminnallisiin häiriöihin

Hammasteknikko valmistaa proteettisia töitä, joiden avulla korjataan purentaelinten toiminnallisia häiriöitä tai korvataan puuttuvaa hampaistoa. Saan työtilaukseni aina hammaslääkäriltä. Hän myös sovittaa laitteen asiakkaan suuhun.

En tapaa potilaita. Työni pohjautuu hoitavan lääkärin lähetteeseen. Lääkärin lähete on selkeä työohje. Se sisältää kuvauksen halutusta työstä. Joskus mukana on myös havainnepiirros. Toisinaan on hyvä tehdä varmistussoitto hammaslääkärille.

Onnistunut hammastekninen työ vaatii niin lääkärin kuin laborantinkin erikoisosaamista.

Lähetteen mukana saan alginaatin, hammaslääkärin ottaman jäljennöksen potilaan suusta ja hampaiden muodosta. Alginaatista saan kipsisen alkumallin, jonka avulla valmistan lopullisen tuotteen.

Minulle kuuluvia hammaslaboratorion tehtäviä ovat kaaviot, kipsimallit, lusikat, korjaukset, osaproteesityöt ja purentakiskot. Tyypillisin työni on purentakisko, joka estää öisen hampaiden narskuttelun.

Purentakisko on hampaiston mukaan yksilöllisesti valmistettava hevosenkengän muotoinen akryylimuovilevy. Sen valmistukseen kaikkine työvaiheineen menee parista tunnista puoleen työpäivään riippuen työn haastavuudesta.

Materiaalien turvallinen käsittely edellyttää suojalasien sekä kuulo- että hengityssuojaimien käyttöä.

Aluksi valan alginaateista kipsimallit. Kipsaan mallit leukanivelien toimintaa imitoivaan artikulaattoriin, jotta näen potilaan purennan. Muotoilen kiskon mallin silikonista, jonka avulla teen muotin.

Muotin avulla valmistan akryylista lopullisen purentakiskon, viimeistelen sen, desinfioin ja lähetän lääkärille.

Ryhmähenki antaa voimia

Laboratoriossamme työskentelee laborantteja, teknikoita sekä erikoishammasteknikko. Hoidamme tilaukset kiireellisyysjärjestyksessä. Vapauduttuaan edellisestä työstä työntekijä tarttuu seuraavaan. Koneet ja laitteet pitävät ääntä, mutta se ei haittaa keskittymistä.

Pyrin aina huolehtimaan työvaiheiden oikea-aikaisuudesta. Jos alginaatti turpoaa ennen mallin valmistusta, muoto vääristyy, ja purentakiskosta tulee liian kookas. Käytössä se irtoaisi potilaan suusta.

Työskentelen yhteisessä tilassa lähellä muita työntekijöitä, joten voin milloin tahansa kysyä neuvoa itseäni kokeneemmilta kollegoilta.

Tilauksia on paljon, sillä yritystämme arvostetaan. Laboratoriossa on aina kiire, mutta en tunne väsymystä. Ryhmähenki antaa lisävoimia. Töistä lähtiessäni ajattelen ilolla seuraavaa työpäivää.

Pidän itseäni kehityskelpoisena työntekijänä. Vähäiseen työkokemukseeni nähden osaan jo paljon. Kun hammaslääkäri toivoo lähetteessään minun hoitavan tilauksen, se on osoitus luottamuksesta ja ammattiosaamisesta.

Suomessa kaikki on mahdollista

Synnyin pienessä sudanilaisessa kylässä Niili-joen rannalla. Turvattomuus ja epävarmuus saivat minut pakenemaan maasta Libanoniin. Viiden vuoden oleskelun jälkeen saatoin muuttaa Libanonista Suomeen.

Jumalalle kiitos, sain viime vuonna Suomen kansalaisuuden, joten kenties pääsen tervehtimään äitiäni entiseen kotimaahani. En ole nähnyt häntä kolmeentoista vuoteen. Hammaslaboranttina minulla ei ole tulevaisuutta Sudanissa.

Asettuessani Kajaaniin vuonna 2005 suomen kieli tuotti vaikeuksia, mutta opiskelin ahkerasti. Kun tuli aika tehdä ammatinvalintapäätös, opettajani suositteli hammaslaboratorioalaa, sillä pidin käsityöstä.

Pääsin ensin ammattiin valmentavalle kurssille Helsingin sosiaali- ja terveysalan oppilaitokseen, myöhemmin hammaslaboranttikoulutukseen. Valmistuin ja sain työpaikan. Jossain vaiheessa opiskelen lisää ja kouluttaudun hammasteknikoksi.

Suomessa kaikki on mahdollista. Ystävällisyys, rehellisyys ja tasa-arvo ovat yllättäneet. Minun silmissäni rikas ja köyhä elävät molemmat ihmisarvoista elämää. Täällä presidentti seisoo kauppajonossa kuin kuka tahansa kansalainen. En ole ennen nähnyt moista.

Opettajatkin ovat kärsivällisiä ja jaksavat kannustaa. Olen oppinut arkikielen ja jopa hankalan ammattisanaston. Purentakisko -sana taittuu suomeksi. Mitä se on omalla äidinkielelläni, en tiedä.

Haastattelu ja teksti: Jukka Vuolle
Kuvat: Linnea Hällström