Kahvilayrittäjä
Kehittelin ideaa 3D-tulostuspalvelusta, mutta arvelin kuluttajien pelkäävän teknologiaa. Tein asian tutuksi muulla tavalla. Perustin kahvilan ja aloin tarjota 3D-palvelua kahvin ja puputerapian avulla.

Sammeli Majava, 31 v.
3D-tulosteita, kahvia ja puputerapiaa
Kiinnostuin kolmiulotteisesta tulostuksesta jo vuosia sitten. Perehdyttyäni 3D-tekniikkaan huomasin, ettei tulostuspalvelu ollut tavallisen kuuluttajan tavoitettavissa. Ei sen olemassaolosta juuri tiedettykään.
3D toimii suunnittelijoiden ja muotoilijoiden apuvälineenä, mutta uskoin sen kiinnostavan myös tavallista kuluttajaa. Tulostustekniikan avulla periaatteessa kuka tahansa voi valmistaa minkä tahansa kappaleen.
Pelkkä tulostuspalvelu ei olisi toiminut. Olisin kenties löytänyt asiakkaita, mutta palvelu olisi jäänyt marginaaliseksi. Halusin tuoda 3D:n lähelle kuluttajaa. Niinpä yhdessä vaimoni kanssa perustin tulostuskahvilan.
3D Crush Cafe Tampereen keskustassa on ensimmäinen tulostuskahvila Suomessa ja Pohjoismaissa. Asiakas voi perehtyä 3D-tekniikkaan kahvitellessaan.
Aloitimme kahvilla ja 3D-tulosteilla. Puput tulivat mukaan myöhemmin.
Liiketoimintaideasta toteutukseen
Kahvilassa työskennelleen vaimoni mukaan kyseessä ei ole rakettitiede, joten heittäydyin innolla mukaan. Halusin palvella asiakkaita. Vaimon kannustuksella kahvilahanke eteni vauhdilla.
Liiketoimintasuunnitelma laadittiin yhdessä Tampereen Seudun Uusyrityskeskus ry Ensimetrin kanssa. Yrityslainan saimme Finnveralta ja yrittäjän starttirahan TE-toimistosta. Vuokrasimme kahvilatilan, hankimme pelit ja vehkeet laitetoimittajilta ja aloitimme.
Osa asiakkaista halusi testata tuoteideansa toimivuutta, osa valmisti esineitä internetistä lataamiensa mallien avulla. Minä opastin asiakkaita tulostimien ja materiaalien käytössä, myin suodatinkahvia ja pullaa.
Vähä vähältä palveluvalikoimamme monipuolistui. Tänään tarjoamme cappuccinoa, kaakaota ja erikoisjuomia. Kahvin valmistamme paikalla jauhetuista pavuista.
Tulostuspalvelua varten asiakkaiden käytössä on paperiprintteri, tietokone ja kolme 3D-tulostinta. 3D-tuloste syntyy aina mallinteesta, piirroksen tai skannaamalla luodun tiedoston avulla. Tulostusmateriaaleina käytetään enimmäkseen biohajoavaa muovia ja puufilamenttia.
Peruspalvelujen lisäksi teemme kakkuja, järjestämme synttäreitä ja polttarijuhlia ja leikitämme lapsia. Kesän hiljaisina päivinä kaivoin esiin vanhan ideani puputerapiasta. Tilaa meillä oli, miksi emme kokeilisi.
Toimme kotoamme kaneja ja sijoitimme ne puputerapiahuoneeseen, jossa asiakkaat voivat viettää aikaa eläimien parissa, katsoa ja koskettaa. Palvelusta tuli hetkessä suosittu. Monelle asiakkaalle olemme vain "pupukahvila".
Puputerapiassa käy lapsia, lapsiperheitä ja pariskuntia. Lasten mielestä puput ovat söpöjä. Aikuisiin eläimillä näyttää olevan rauhoittava vaikutus. Mieli tasaantuu, sressitaso laskee, ja kolesterolitaso madaltuu.
Yrittäjyys - tapa tehdä fiksua työtä
Nautin kahvilayrittäjän roolistani. Suurin kiinnostukseni kohde on 3D. Kolmiulotteisen tulostuksen pitäisi olla nykypäivää, mutta Suomessa se valitettavasti on vasta tulevaisuutta.
3D-tietämys on vähäistä. Maassamme toimii vain kaksi laitevalmistajaa. Kotimaista tulostusmateriaalia ei löydy lainkaan. Muotoilun ammattilaiset hyödyntävät mallinnustekniikkaa. Kuluttajille tieto ei ole levinnyt.
Oppilaitokset ovat hankkineet 3D-tulostimia, mutta laitteet jäävät pienen piirin käyttöön. Koululaisille järjestämässäni 3D-kerhoillassa havaitsin, että jopa alakoululaiset oppivat ja innostuivat.
Perusosaaminen ei vaadi insinööritietoa, sillä jo pelkällä idealla pääsee pitkälle. Oivallus tuo tyytyväisyyttä. Jos asiakas ei osaa, minä opetan. Haluan että kahvilan ovesta poistuu vain tyytyväisiä asiakkaita.
Entisissä töissäni se ei aina ollut mahdollista. Kun puhelinmyyntiasiakkaalle ilmaantui ongelma, sitä ei saanut korjata. Ongelma oli asiakkaan, ei yrityksen. Halusin tehdä oikeita asioita ja vaikuttaa. Yrittäjyys antoi siihen tilaisuuden.
Peruskoulun jälkeen kouluttauduin datanomiksi. Tein myyntitöitä ja hakeudun ammattikorkeakoulun Bachelor of Business Administration -linjalle. Kahvilayrittäjyys keskeytti kuitenkin opinnot toistaiseksi.
Markkinointi ja myynti ovat itselleni luontaista työtä, sillä osaan toimia ihmisten kanssa. Uskallan soittaa itselleen tasavallan presidentille - jos on asiaa.
Yrittäjyys on minulle tapa tehdä fiksua työtä ja viedä asioita eteenpäin. Asioissa näyttääkin olevan korjattavaa. Kenties siirryn politiikkaan, kun yritykseni toimii kunnolla? Ei lainkaan mahdoton ajatus.
3D muuttaa maailmaa
Kahvilamme on toiminut vuoden. Olemme auki maanantaista sunnuntaihin, joten teen töitä lähes aina. Olen varautunut käyttämään aikaa yritystoimintaan. Häämatkakin on tekemättä, vaikka menimme naimisiin viisi vuotta sitten.
Toiveeni on saada paikka vieläkin toiminnallisemmaksi, hankkia kaikki 3D-tulostustyypit, avata jatkossa toinen tulostuskahvila ja siinä sivussa jalostaa muita yritysideoita.
Yrittäjähenkisyys on mielentila. Tykkään viihdyttää aivojani ja kokeilla kaikenlaista. Liikeidean toimivuus selviää vain viemällä ideaa eteenpäin. Et tiedä, ellet kokeile. Toteuta idea! Jos ideassa on korjattavaa, korjaa!
Olen vakuuttunut, että 3D-tekniikka muuttaa maailmaa. Positiivisena ihmisenä uskon muutoksen myönteisiin vaikutuksiin. Ajan myötä 3D-tulostimia löytyy jokaisesta kodista.
Kun mennään riittävän kauas tulevaisuuteen, vaatekaapeissa ei ole vaatteita vaan mallisto, 3D- tulostin ja tulostinmateriaalit. Illalla uusi asu laitetaan tulostukseen, aamulla siihen pukeudutaan.
Haastattelu ja teksti: Jukka Vuolle
Kuvat: Rami Marjamäki