Projekti-insinööri

Haastattelu

Infrarakentamisen monipuolisuus on huikeaa. Suunnittelua, toteuttamista, tekniikkaa ja sosiaalista kanssakäymistä. Kaikkea mitä rehellinen insinöörityö voi tarjoa. Työympäristö vaihtelee. Sisällä ovat tietokoneet, ulkona työmaat.

Mikko Ratia, 32 v.

Rehellistä insinöörityötä

Kun insinööriopinnoissa tuli aika ratkaista suuntautumislinja, ilmaantui mahdollisuus tutustua käytännön infrarakentamiseen. Pääsin kesätöihin porvoolaisen Konevuori Oy:n palvelukseen.

Yritys sai hienon projektin Helsingin Kampista, ja minut määrättiin sinne työnjohtajaksi. Kova paikka kokemattomalle tekniikan opiskelijalle, mutta nöyrällä asenteella pärjäsin huippuammattilaisten joukossa.

Kesän jälkeen palasin teknilliseen yliopistoon ja keskityin opinnoissani yhdyskuntarakentamisen. Hyvät suhteet urakoitsijaan poikivat kuitenkin lisätöitä. Työskentelin Sköldvikin uuden Diesel-tuotantolinjan rakennustyömaalla ja Vuosaaren satamassa.

Opiskelut jäivät taka-alalle, sillä halusin hyödyntää ainutlaatuiset tilaisuudet. Seuraavat yhdeksän kuukautta menivät siltatyömaalla Turussa. Sitten alkoikin Kehä III:n parantamishanke.

Suoritin opintoihini liittyvät kurssit, mutta diplomityö jäi harmittavasti kesken. Työnantajat vaihtuivat. Lopulta jäin itsenäisenä ammatinharjoittajana Graniittirakennus Kallio Oy:n palvelukseen.

Työtä toimistossa ja maastossa

Kehä III:n parannushanke on kolmivuotinen projekti. Maarakennustöiden ohella valmistuu seitsemäntoista siltaa. Urakoitsijana toimii Graniittirakennus Kallio Oy, työn tilaajana Liikennevirasto ja Vantaan kaupunki sekä rakennuttajana Ramboll Oy.

Tilaaja on laatinut suunnitelmat, Graniittirakennus Kallio Oy toteuttaa ne. Toteutuksesta vastaa kahdeksan insinöörin tiimi. Kuulun ryhmään ulkopuolisena konsulttina. Vastaan hankinta-, aikataulu-, liikennejärjestely- ja laatukysymyksistä.

Hanke työllistää päivittäin 60-100 työntekijää. Tehtäviini kuuluu perehdyttää työntekijät, selvittää turvallisuusmääräykset ja myöntää kulkuluvat työmaa-alueelle. Tähän mennessä toimistossani on asioinut kolmesataa työntekijää.

Kyseessä on siis mittava hanke. Työt on jaettu aliurakoitsijoille. Ne huolehtivat projektin osakokonaisuuksista. Yksi valmistaa muotin, toinen raudoittaa, kolmas valaa. Hankkeen aikataulukin on pilkottu osiin, jotka päivitetään säännöllisin välein.

Työskentelen toimistolla ja työmailla. Dokumentoin, tilaan materiaalia ja ratkon teknisiä ongelmia yhdessä suunnittelijoiden kanssa. Yritän tehdä työni huolellisesti, sillä en pidä ikävistä yllätyksistä.

Tiimimme vastaa siitä, että hanke toteutetaan sovittujen laatukriteereiden mukaan ja pysyy aikataulussaan. Suuria virheitä ei pääse syntymään, sillä laatua tarkkaillaan koko ajan. Yhteisistä asioista sovitaan työmaakokouksissa. Paikalla ovat tilaajan edustajat ja vastaavat mestarit.

Työni on jatkuvaa yhteydenpitoa toimijoihin. Neuvottelen työnjohtajien ja työntekijöiden kanssa toimistossa tai maastossa. Työnjohtajana minun tulee osata selittää asiat selkeästi muille toimijoille.

Onnistumista edesauttaa hyvä työmaahenki. Sitä ei voi tilata. Se pitää luoda positiivisella ja iloisella asenteella. Kiistat on hoidettava rakentavalla tavalla. On tärkeää, että kaikki toimijat tulevat toimeen keskenään. Kun projekti päättyy, jokaisen osallistujan pitää voida hymyillä.

Tekniikkaa ja käytännöllistä luovuutta

En tiedä kaikkea infrarakentamisesta, eikä sitä minulta odotetakaan. Projektin kokeneet mestarit osaavat antaa aikaa tekemiselle. He ovat rautaisia ammattilaisia, jotka eivät vähästä hätkähdä.

Me nuoremmat hallitsemme paremmin vain tietotekniikan. Sitä tarvitaan jatkossa yhä enemmän. 3D-tekniikkaan perustuva tietomallinnus tekee tuloaan yhdyskuntarakentamisen kaikille osa-alueille.

Kehä III:n parannushanke lukuisine siltoineen on monimutkainen prosessi. Tekniikka sinänsä on yksinkertaista: otetaan betonia ja rautaa, varustellaan vähän ja siinä on silta. Materiaalitekniset haasteet ovat tietenkin suuret.

Luovuus nousee esiin käytännön ratkaisuissa. Entistä fiksumpi työmenetelmä on erinomainen saavutus, sillä maarakennustyössä aika on rahaa. Koneiden seisottaminen maksaa.

Vaikka maarakennushankkeissa tarvitaan teorian tuntemusta, työ opitaan käytännössä. Teoria auttaa hahmottamaan suunnitelman maastoon, mutta pelkän suunnittelutyön parissa en viihtyisi. Viivojen piirtely vähentää tuntumaa oikeaan rakentamiseen.

Minulla oli onni päästä mukaan hienoihin projekteihin heti urani alkutaipaleella. En säiky vaikeitakaan kohteita. Kun aikanaan valmistun diplomi-insinööriksi, työ ulkomailla kiinnostaa. Uskon pärjääväni, sillä luotan itseeni ja kykenen sopeutumaan.

Olen pedantti ihminen. Nautin voidessani edetä välitavoitteiden kautta kohti lopullista päämäärää. Tein oikean uravalinnan. Näen työni tulokset heti. Projekti seuraa toistaan, maisemat muuttuvat ja porukka vaihtuu. Miehet touhuavat, ja saan itsekin touhuta.

Haastattelu ja teksti: Jukka Vuolle
Kuvat: Rami Marjamäki