Puuinsinööri, toimitusjohtaja
Työskentelen suomalaisessa kalustetehtaassa. Emme kopioi ulkomaalaisia massatuotteita, vaan toimimme asiakaslähtöisesti. Ennen suunnitteluprosessia selvitämme, millaisen tuotteen asiakas haluaa, ja mitä hän on valmis siitä maksamaan. Asiakkaan mieltymysten selvittäminen on monivaiheinen prosessi. Tuotantosuunnittelun ja luonnosteluvaiheen jälkeen puuseppämestari tarttuu työhön. Pöydän valmistus tapahtuu hetkessä, mallistosuunnittelu vie kuukausia. Olemme luopumassa yksittäisten huonekalumallien tuotannosta. Keskitymme mallistoihin, sillä tämän päivän kuluttaja vaatii sisustuskokonaisuuksia tai ainakin varmuuden siitä, että yksittäistä hankintaa on mahdollista täydentää.
Harri Pakka, 40 v.
Kotimainen kalusteteollisuus menestyy omaperäisyydellä
Kalusteteollisuudessa eletään murroskautta. On luotava sellaista, mitä ei saa muualta. Kiinalaiset ja puolalaiset tekevät halvalla, pistävät kontin täyteen huonekaluja ja heiluttavat perään. Meidän täytyy tehdä jotain muuta.
Jurvalaisen Hiipakka -konsernin valtteja ovat kalustevalmistuksen ja tarviketukkukaupan synergia sekä asiakaslähtöisyys. Kiinasta hankittaessa pitää ostaa kontillinen tavaraa. Meiltä vähittäismyyjä saa yksittäisen huonekalun.
Tehokkuus suosii suppeaa tuotevalikoimaa ja suuria sarjoja, mutta markkinat edellyttävät juuri päinvastaista toimintatapaa. Kalusteteollisuus ei voi kulkea laput silmillä. Sen täytyy ymmärtää markkinoita ja modernin liiketoiminnan monimuotoisuutta.
Kuusikymmenvuotias Hiipakan perheyritys on Suomen suurimpia kalustealan toimijoita. Liikevaihdoltaan merkittävimmän toimialueen muodostaa tarvikkeiden tukkukauppa. Silti Hiipakka tunnetaan huonekaluistaan. Ne valmistetaan lastulevypohjaisista melamiinipinnoitetuista levyistä.
Liiketoiminnan käytännön vastuu on yrityksessä aina kuulunut perheen ulkopuoliselle toimitusjohtajalle. Minut valittiin tehtävään tehtaanjohtajan paikalta vuonna 2007.
Mööpelit herättävät intohimoja
Huonekaluteollisuuden yritykset ovat perinteisesti olleet pieniä, isäntävetoisia ja toimintatavoiltaan perinteisiä. Uusia tuotteita on suunniteltu itselle ja toivottu, että muutkin tykkäisivät. Meidän yrityksemme lähestymistapa on toisenlainen. Ennen suunnitteluprosessia selvitämme, millaisen tuotteen asiakas haluaa, ja mitä hän on valmis siitä maksamaan.
Asiakkaan mieltymysten selvittäminen on monivaiheinen prosessi. Haastattelemme kuluttajarajapinnassa työskenteleviä myyjiä, kuljemme messuilla ja järjestämme workshopeja luottoasiakkaiden kanssa. Omissa myyntikokouksissamme kokoamme yhteen faktat ja mielipiteet.
Tuotesuunnittelun detalji saattaa pohjautua älynväläykseen. Malliston muotokieli vaatii kenties massiivipuista sängynpäätyä. Mietitäänpä. Se voisi olla modernimpi juttu, jotenkin näin, tuollainen profiili ja tällaiset valaisimet sivuille. Ratkaisu ideoidaan porukalla ja otetaan mukaan tehtaan tuotannonsuunnittelija.
Luonnosteluvaiheen jälkeen puuseppämestari tarttuu työhän. Kokeneena konkarina hän näkee silmissään valmiin tuotteen vain vilkaisemalla hätäisesti tehtyä piirustusta, panee vähän kiinni silmiään ja se on siinä.
Luonnostelun jälkeen luodaan kolmiulotteinen mallinnuskuva. Tietokonepohjainen mallinnus säästää prototyypin valmistuskuluja, koska virtuaaliseen huonekaluun on edullista vaihtaa osia. Mallinnettujen kuvien kanssa minä käyn jatkoneuvottelut toimittajan ja huonekalukauppiaiden kanssa. Yritän saada heidät sitoutumaan uuteen tuotteeseen ja sen markkinointiin.
Parhaassa tapauksessa suunnittelu vyöryy eteenpäin lumipallon tavoin ja päätyy tehtaalla tapahtuvaan prototyypin valmistukseen. Ennen sarjatuotannon käynnistämistä hankimme tuotannon vaatimat osat ja tarvikkeet globaalisti oman tarviketukkiliikkeemme kautta.
Pöydän valmistus tapahtuu hetkessä, mallistosuunnittelu vie kuukausia. Olemme luopumassa yksittäisten huonekalumallien tuotannosta. Keskitymme mallistoihin, sillä tämän päivän kuluttaja vaatii sisustuskokonaisuuksia tai ainakin varmuuden siitä, että yksittäistä hankintaa on mahdollista täydentää.
Kodin kalusteet ovat liiketoimintasektori, jossa yrityksemme voi tehdä omannäköisiä tuotteita ja myydä niitä omalla tavallaan. Tekninen tarvikekauppa on erittäin tärkeää, joskin hiukan yllätyksetöntä. Hyvälläkään ovisaranalla ei erotuta. Lastulevy ja reunannauha eivät herätä kenessäkään intohimoa. Niistä valmistettavat mööpelit saattavat herättää.
Maailmalla ostamassa ja myymässä
Työtäni ohjaavat yhtiön strategiset tavoitteet. Suunnitteluun ja mallistoon liittyvät kysymykset ovat aina läsnä. Päivittäinen johtamistyöni on keskustelua oman henkilökunnan ja yhteistyökumppaneiden kanssa, kommentointia, ongelmien ratkaisua ja tarjousasiakirjojen käsittelyä.
Teknisten tarvikkeiden myyntiorganisaatiolle oma tehdas on erinomainen referenssi ja hyvä testilaboratorio. Käytämme omissa kalusteissamme satojatuhansia osia, joten tehtaan kokemus edesauttaa myyntityötä. Meidän pitää kuitenkin toimia hienovaraisesti. Vaikka asiakas hankkii tarvikkeensa meiltä, huonekalukalutuotannon puolella hän voi olla kilpailijamme.
Asiakastyössä sähköposti auttaa mutta ei korvaa henkilökohtaisia kontakteja. Keskimäärin kahtena päivänä viikossa olen muualla kuin toimipaikallani. Tapaan asiakkaita ja kuljen messuilla joko myymässä tai ostamassa. Tukkuliiketoiminta edellyttää kiertelyä maailmalla. Ostoryhmässä neuvottelen päämiesten ja tavarantoimittajia kanssa tilauksista ja uusista teknisistä ratkaisuista.
Oikeat yhteistyökumppanit eivät löydy netistä. On mentävä paikan päälle. Miljoonan saranan vuosimyynnillä kuvittelimme saavamme alennuksia kiinalaiselta toimittajalta, mutta Kiinassa huomasimme olevamme pikkutekijöitä. He valmistivat kolmekymmentä miljoonaa saranaa kuukaudessa. Meidän pitää löytää oikean mittasuhteen toimijat, kumppanit, joille me merkitsemme jotakin.
Lama - valtava mahdollisuus
Suomalaisena kalustetehtaana emme kopioi malleja ulkomailta. Pyrimme suunnittelemaan uudet mallistot sen tiedon viitoittamana, mitä olemme kentältä keränneet - yhdessä asiakkaittemme kanssa. Yrityksessä on kuusikymmentä työntekijää. Ydinryhmä muodostuu neljän hengen johtoryhmästä, tuotannon avainhenkilöistä ja myyjistä.
Oma tekemisen varmuuteni syntyy ympärillä olevista luottavista ihmisistä. Keskusteleva yrityskulttuuri, halu muuttua ja pysyä hereillä varmistavat menestyksen. Tähtien asennonkin pitää olla kohdallansa.
Taantuman aikana säästimme itsemme verille. Irtisanoimme ja lomautimme. Johtoryhmäkin pudotti palkkojaan. Kun talossa on hyvä henki, vaikeatkin asiat onnistuvat. Ne pitää hoitaa niin fiksusti, että tapaaminen lauantai-illan grillijonossa sujuu sopuisasti.
Tulosvastuu ei rasita minua. Päinvastoin, nautin saadessani vaikuttaa niin moneen asiaan. Osaamiseni pohjautuu omaan taustaani. Olen pitkän tien kulkija. Ennen insinööriopintoja kävin taideteollisuusoppilaitosta ja koristeveistäjän koulua. Koulutukseltani olen puuinsinööri, erikoisosaamisalueena puuautomaatio.
Tunnen Hiipakka -konsernin hyvin, koska aloitin yhtiössä tehtaanjohtajana. Talossa suositaan koulutusta, joten suoritin työni ohella liiketalouden MBA-tutkinnon. Toimitusjohtajana olen aina toimitusjohtajan roolissa, mutta en koe luopuneeni entisestä. Osaan edelleen veistää ja käyttää koristeveistäjän rautoja.
Kalusteteollisuudessa lama on valtava mahdollisuus. Joka paikassa menee huonosti, huonekalun kilohintakin on surkea, mutta kaikki pallot ovat nyt ilmassa. Tilaisuus on käytettävä hyväksi. Jos yrityksellä on rohkeutta kehittää tuotteitaan ja omaa toimintaansa, se pystyy loistamaan surkeuden keskellä.
Haastattelu ja teksti: Jukka Vuolle