Ravintolayrittäjä

Haastattelu

Aloitin työurani toisen palveluksessa, mutta en enää viihtyisi palkkasuhteessa. Haluan itse puhaltaa tuulta omiin purjeisiini. Nautin yrittäjyydestä ja mahdollisuudesta olla tekemisissä ihmisten kanssa päivittäin.

Riikka 5

Riikka Tähtinen, 43 v.

Yrittäjäksi päähänpistosta

Idea omasta pizzeriasta syntyi vuoden 1996 helmikuussa. Liikkeen avajaiset pidettiin maaliskuussa. Kiireessä starttirahakin jäi saamatta. Olisi pitänyt mennä yrittäjäkurssille, mutta ei ehditty, kun oli ne avajaiset.

Istuimme syntymäpäiväkutsuilla, kun keksin ehdottaa liiketilan hankkimista ystävättärelleni. Hän innostui ajatuksesta. Tartuimme toimeen ja laadimme nopeasti ostotarjouksen. Ajatuksissamme oli pizzeria Porin Vähäraumalla.

Omistaja ei suostunut myymään, mutta saimme vuokratuksi kahvilana toiminee tilan kadun toiselta puolelta. Perustimme Rita's Place ky:n ja aloitimme yritystoiminnan. En ollut koskaan paistanut pitsaa. Vain ystäväni tiesi asiasta jotain. Silti avajaiset olivat menestys.

Yrittäjinä teimme töitä aamusta iltaan. Vuoteen emme maksaneet palkkaa itsellemme. Kun ystävä irrottautui yrityksestä, jatkoin yksin. Tänään Rita's Place on kymmenen henkeä työllistävä pizza- ja lounasravintola.

Olen yrittäjäperheeseen syntynyt itseoppinut yrittäjä. Keksin mielelläni uutta, kokeilen enkä luovuta helpolla. Pieni jännitystila pitää minut sopivasti virkeänä.

Vuokrapaikoista omiin tiloihin

Olen tehnyt työtä aina. Hääräsin perheen omassa elintarvikekaupassa jo pikkulikkana. Lukio jäi kesken, koska halusin pysyvästi töihin. Etenin liikkeessämme tehtävästä toiseen. Yhdeksäntoistavuotiaana voitin ketjun mestarimyyjä-kilpailun.

Viiden vuoden työsuhde päättyi, kun liike lopetettiin.

Yrittäjäurani alussa ensimmäiset pari kolme vuotta menivät ilman vapaapäiviä. Paistoimme pitsoja hiki hatussa. Uuniin mahtui kerrallaan kaksi pitsaa. Kebabliha valmistettiin aina itse. Veljeni kävi auttelemassa, samoin ystäväni isä.

Uskoin, että alkuvaikeuksien jälkeen helpottaa, mutta jäin lopulta pizzeriaan yksin. Kun liikekumppani lähti kesken päivän, hätäännyin. Olinhan katsellut pitsanvalmistusta vain vierestä.

Soitin apuun serkkuni ja aloin kaulia taikinaa. Sain sen lapiolle ja vielä uuniinkin. Ensimmäinen pitsani Rita's pizza n:o 5 onnistui yli odotusten.

Lunastin liikkeen itselleni lainalla ja aloitin taas kerran alusta. Myynti kasvoi vähitellen. Viikonloppuisin myytiin jo viisisataa pitsa-kebabannosta. Myynnin kasvaessa palkkasin lisää työntekijöitä.

Pitsat ja kebabit olivat päätuotteita, mutta halusin laajentaa tuotevalikoimaa. Lounaspalvelua varten vuokrasin isommat tilat entisestä kaupparakennuksesta. Myöhemmin rakensin kiinteistöön vielä saunatilatkin.

Remonttia ja rakennustyötä varten otin tietenkin pankkilainaa.

Saunanvuokraus ja tarjoilupalvelu lähtivät hyvin käyntiin, mutta juuri kun aloin päästä jaloilleni, kiinteistönomistaja irtisanoi ravintolatilan vuokrasopimuksen.

Lähes paniikissa päätin hankkia tontin ja rakennuttaa kokonaan uudet tilat. Tuttavan välityksellä tarkoitukseen löytyi Työväentalo Rientolan tontti. Itse työväentalo oli palanut. Kun tontti luvattiin vuokrata, ryhdyin kiireesti etsimään suunnittelijaa ja rakentajaa.

Laatu, omaleimaisuus ja hyvä palvelu

Piirustukset valmistuivat ja rakennuslupa myönnettiin. Omistajayhdistys kuitenkin perui vuokralupauksensa. Onneksi pankissa luotettiin. Otin lainan ja ostin tontin. Rakennusvaiheen ajaksi lomautin henkilökunnan ja pyöritin saunanvuokrausta ja tarjoilupalvelua.

Uuden ravintolan avajaiset pidettiin toukokuussa 2010. Saunaosasto valmistui myöhemmin, mutta siitäkin tuli hieno. Olin itse suunnitellut sen sisustuksen.

Tänään Rita's Place on suosittu lounaspaikka. Liike on kiinni vain jouluna ja juhannuksena. Kulut nousevat kuitenkin nopeammin kuin tulot. Hinnankorotukset nakertavat katetta, mutta en aio tinkiä laadusta.
Teemme rehellistä ruokaa. Emme käytä valmisreseptejä, vaan varmistamme maun maistamalla. Jokainen työvuoro vuorollaan huolehtii siitä, että ruoka on joka päivä sitä omaa ja aitoa.

Kyljyksemme ovat porsasta eivätkä kumipalloa. Kebablihassa käytämme vain omaa maustereseptiämme. Pitsapohja pysyy samanlaisena. Muut saattavat pihistellä päällysteen kanssa, meillä käytetään aina kermajuustoa.

Uskon laatuun, omaleimaisuuteen ja hyvään palveluun. Asiakkaan pitää kokea olevansa tervetullut ravintolaamme. Opetan nuorille työntekijöilleni, että asiakkaan pitää kuulla muutakin kuin "kiitos" ja "ole hyvä".

Hyvän palvelun ja laadun tae on luotettava ja motivoitunut henkilökunta. Onnekseni olen löytänyt palvelukseeni loistoyksilöitä. Viihdymme yhdessä vapaa-ajallakin.

Pitsanvalmistuksemme keskittyy viikonloppuihin, mutta pitsaa ei tänään haeta kuten ennen. Ihmiset ovat tiukoilla. Hintakilpailu on kovaa. Halpa pitsa on ymmärrettävä valinta, mutta löytyy niitäkin, jotka maksavat mielellään laadusta.

Juttelukin on palvelua

Olen toimitusjohtaja mutta voin aivan hyvin esittäytyä Rita's Placen tiskariksi. Teen yrityksessäni kaikkea. Vaikka rauhoitan viikonloput, työasiat pyörivät jatkuvasti mielessäni. Rentoudun vasta mökillä tai kerran vuodessa tekemälläni ulkomaanmatkalla.

Aloitin työurani toisen palveluksessa, mutta en enää viihtyisi palkkasuhteessa. Haluan itse puhaltaa tuulta omiin purjeisiini. Nautin yrittäjyydestä ja mahdollisuudesta olla tekemisissä ihmisten kanssa päivittäin.

Isoäitini ja äitini tunsivat kaikki vähäraumalaiset ja juttelivat aina asiakkaiden kanssa. Ihmettelin, miten osasivatkin. Omassa työssäni olen oppinut tuon taidon. Hyvä niin, sillä juttelukin on palvelua.

Haastattelu ja teksti: Jukka Vuolle
Kuvat: Rami Marjamäki