Vaatturi

Haastattelu

Työskentelen omassa yrityksessäni. Ompelen, palvelen asiakkaita ja teen yrittäjän talous- ja kirjanpitotöitä. Apunamme liikkeessä ovat iltatyöntekijä ja koulujen työharjoittelijat. Vastaamme muutamien vaateliikkeiden korjausompelusta. Teemme muutoksia pukuihin myyjien ottamien mittojen mukaan, korjaamme takkeja ja housuja. Asiakkaalle pitää mielestäni tehdä vaivattomaksi pistäytyä vaatturiliikkeeseen. Esilläolo herättää kiinnostuksen pukuun ja pukeutumiseen. Emme piilottele ompelutyötäkään. Ohikulkija voi seurata vaatturin työtä näyteikkunasta. Päämyyntiartikkelimme ovat mittapuvut, teollisesti valmistetut asut, jotka viimeistellään asiakkaan mittojen mukaan.

Olli Holstikko, 33 v.


Vaatturi tekee pukuja tähän päivään

Jos vaatturi valmistaisi puvun entisajan räätälin tavoin, kukaan ei pistäisi sitä päälleen. Viisikymmentä vuotta sitten puvut tehtiin paksusta kankaasta ja topattiin ahtaiksi. Tänään arvostetaan keveyttä.

Nykymateriaalit mahdollistavat keveyden. Entisajan räätäli ei luultavasti pärjäisi tämän päivän kangaslaatujen kanssa. Kangas on ohutta, ja sitä on vaikea ommella. Kevyt materiaali paljastaa virheet helposti.

Räätäli on vaatturin aikaisempi ammattinimike.

Räätäli pysytteli työhuoneellaan. Vaatturin pitää olla esillä, uudistua ja tehdä kauppaa. Suurin osa vaattureista työskentelee edelleenkin piilossa liikepaikkojen kerrostiloissa. Minä laskeuduin kerroksista katutasolle vuonna 2004.

Perustin Vaatturiliike Sauman Helsingin Arkadiankadulle yhdessä yhtiökumppanini kanssa. Asiakkaalle piti tehdä vaivattomaksi pistäytyä vaatturiliikkeeseen. Esilläolo herättää kiinnostuksen pukuun ja pukeutumiseen. Emme piilottele ompelutyötäkään. Ohikulkija voi seurata vaatturin työtä näyteikkunasta.


Puvun istuvuus lähtee takin hartialinjoista

Räätälinpuku on vaatturin työn taidonnäyte. Puku valmistetaan alusta loppuun itse. Asiakkaalta otetaan mitat, valitaan kangas ja malli, piirretään kaavat, leikataan ja ommellaan. Ensimmäisessä sovituksessa katsotaan sopiva väljyys ja istuvuus. Seuraavalla kerralla puku näyttää valmiimmalta. Kolmannessa sovituksessa puku kenties voidaan jo luovuttaa.

Teen käsityöpukuja, mutta pelkällä käsityöllä en eläisi. Päämyyntiartikkelimme ovat mittapuvut, teollisesti valmistetut asut, jotka viimeistellään asiakkaan mittojen mukaan. Muutokset tehdään kuten räätälinpuvuissakin, mutta kaikki tapahtuu tehtaan menetelmin.

Liikkeessämme on esillä on italialaisia ja saksalaisia pukuja. Asiakas sovittaa peruskokoon valmistetun puvun, minä mittaan ja arvion muutostarpeet. Puvun istuvuus lähtee takin hartialinjoista. Hartialinja, rinnan seutu, ryhti ja ruumiinrakenne vaikuttavat mittapuvun muutostarpeisiin.

Takki vaatii suurempaa paneutumista kuin housut. Teen muutokset suoraan tehtaan kaavaohjelmaan. Tarkka pohjatyö johtaa hyvää lopputulokseen. Prosessissa on kyse vaatturin näkemyksestä, kyvystä ymmärtää piirteet, jotka tekevät puvusta istuvan.

Aika ja muoti muuttavat istuvuuden käsitystä. Iäkkäät ihmiset pitävät tärkeänä puvun mukavuutta ja rypyttömyyttä. Nuoret vaativat asulta tiukkuutta. En varmaankaan osaisi valmistaa nuoren naisen jakkupukua. Tekisin siitä kuitenkin toivottua väljemmän.

Mittapuvun toimitusaika vaihtelee kahdesta viikosta kuukauteen. Puku palautuu liikkeeseen ohjeitteni mukaan valmistettuna. Suurin osa puvuista sopii heti asiakkaalle. Tarvittaessa teen hienosäädön. Muutostarpeet on nähtävä ajoissa, sillä esimerkiksi kaventaminen vyötäröltä onnistuu vaivatta, mutta hihojenirrottelu ja hartioiden kaventaminen ovatkin jo vaivalloista puuhaa.


"Hoitakaa minut tyylikkään näköiseksi!"

Normaalivartaloinen ihminen löytää hyvän puvun kaupastakin, varsinkin silloin, jos kohdalle sattuu osaava myyjä. Meidän liikkeestämme haetaan yksilöllisyyttä. Meillä ei ole rajoitteita. Asiakas haluaa kenties liituraitaisen puvun, mutta kaupasta ei löydy juuri sitä mieleistä. Selvä, kuinka monella napilla ja rivillä? Etsimme yhdessä sopivan kankaan ja mallin.

Suurin osa asiakkaista tietää vaatteista ja pukeutumisesta. Joku ei huonolla tuntemuksellaan viitsi lähteä seikkailemaan vaateliikkeisiin. Hän tulee meille.

"En tiedä mitään, mutta hoitakaa minut tyylikkään näköiseksi!"

Joku haluaa vain tavallisen tumman tai tummansinisen kestoasun.

"Sellainen puku, jolla pystyn käymään kymmenen vuoden häät ja hautajaiset."

Räätälinpuku maksaa tuhansia euroja. Mittapuvun hinta on kohtuullinen siihen nähden, että valmispukuunkin joudutaan tekemään korjauksia. Moni yllättyy mittapuvun eduista. Asiakas saattaa tulla liikkeeseemme lyhennyttämään farkkuja mutta kiinnostuukin palvelustamme ja hankkii mittapuvun.

Ompelen, palvelen asiakkaita ja teen yrittäjän talous- ja kirjanpitotöitä. Apunamme liikkeessä ovat iltatyöntekijä ja koulujen työharjoittelijat. Vastaamme muutamien vaateliikkeiden korjausompelusta. Teemme muutoksia pukuihin myyjien ottamien mittojen mukaan, korjaamme takkeja ja housuja.

Ompelu on teknistä suorittamista. Paloja yhdistellään toisiinsa ja sitten päästellään. Ompelussa homma etenee ja tulosta syntyy. Tekijän on tietenkin tunnettava materiaalit ja ompelukoneen mahdollisuudet. Käsiompelua on vähän, ja sekin liittyy aina viimeistelyyn.


Vain mestarin opissa oppii

Olen aina pitänyt pukeutumisesta. Koulun ompelutunneilla saatoin valmistaakin jotain pientä, mutta kiinnostuksen kohteeni olivat sisustus ja merenkulku. Alan oppilaitokset sijaitsivat kuitenkin kaukana, joten lukion ja armeijan jälkeen menin Roihuvuoren ammattikoulun vaatturilinjalle.

Opettajani, vaatturi Arman Alizadin suositteli minua tuntemalleen vaatturille, jonne pääsinkin työharjoitteluun. Aloin paneutua alaan tosissani. Tutustui ammattilaisiin ja sain iltatöitä vaateliikkeistä. Oppi-isäni oli vaatturimestari Jouni Korhonen. Työskentely mestarin ohjauksen ja valvonnan alla on ainoa tapa oppia käsityövaatteiden valmistus. Oppilaitoksen vaatturilinja on vain pintaraapaisu.

Tein viisi vuotta töitä omalla toiminimelläni. Päivisin olin Korhosen opissa, iltaisin töissä vaateliikkeessä. Opin valmistamaan ja myymään vaatteita. Korhosen kuoltua perustin yhtiökumppanini kanssa Vaatturiliike Sauman.

Haluan tarjoa asiakkaille hyvännäköisiä pukuja. Seuraan muotia ja matkustan maailmalla tarkkailemassa pukeutumisen trendejä. Seuraan ihmisten pukeutumista, enkä masennu huonostakaan pukeutumisesta. Hyvä puku osuu silmiini heti, niin käsintehty kuin merkkituotekin.

Miesten pukeutuminen kehittyy, mutta paljon on parantamisen varaa. Suomalaiset eivät onneksi lähde mukaan kaikkiin muotivillityksiin. Pukeutujina matkustamme jälkijunassa, mutta kiinnostus pukeutumiseen näyttää kasvavan. Töitä riittää. Vaatturit ikääntyvät, joten maa tarvitsee pian ompelutaitoista väkeä.

Vaateliike sitoo omistajiaan. Olen töissä tiukasti yhdeksästä kuuteen, mutta pidän myymisen ja käsityön yhdistelmästä. Molemmat osa-alueet yksinään pitkästyttäisivät. Jossain vaiheessa saatamme laajentaa yritystämme. Tämänhetkiseen tilaan ei auta jäädä lepäilemän, sillä maailma muuttuu. Vaatturinliikkeet ovat useimmiten yhden miehen yrityksiä. Me saatamme olla suomen suurin vain sen takia, että meitä on kaksi.

Haastattelu ja teksti: Jukka Vuolle
Kuvat: Rami Marjamäki