Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, olethan yhteydessä alueesi työvoimaviranomaiseen. Virhetilanteiden takia hoitamatta jääneet asiat voidaan korjata jälkikäteen. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Konemies

Ammatit Julkaistu

Konemies on merenkulun ammattilainen, joka tekee aluksilla koneiden, teknisten järjestelmien ja laitteiden kunnossapidon tehtäviä ja korjauksia. Hänen työhönsä kuuluu esimerkiksi moottorien, pumppujen, venttiilien, hydraulijärjestelmien ja muiden konejärjestelmien huolto sekä tarvittaessa korjaaminen. Konemiehet voivat työskennellä erityyppisillä aluksilla. Ammatti vaatii teknistä ja käytännöllistä osaamista sekä sopeutumista pieneen työyhteisöön.

Merenkulun konepäälliköltä edellytetään laaja-alaista teknistä osaamista ja syvällistä aluksen koneiden, teknisten järjestelmien ja turvallisuusprotokollien toiminnan tuntemusta. Konepäälliköllä tulee olla kyky suunnitella, johtaa ja valvoa koneosaston toimintaa sekä ratkaista teknisiä ongelmia nopeasti ja luotettavasti. Konepäällikön on tunnettava energian tuotannon ja jakelun prosessit, moottoritekniikkaa, sähköjärjestelmiä sekä aluksen automaatiojärjestelmät.

Ammatti vaatii myös vahvaa johtamistaitoa, sillä konepäällikkö vastaa koneosaston henkilökunnan työtehtävien koordinoinnista ja koulutuksesta. Lisäksi konepäällikön on tunnettava kansainväliset säädökset ja turvallisuusstandardit, jotka ohjaavat aluksen teknistä toimintaa. Työssä korostuvat hyvä paineensietokyky, päätöksentekokyky sekä taito tehdä yhteistyötä muiden osastojen kanssa ja sopeutua vaihteleviin työolosuhteisiin.

Työ aluksissa vaatii sopeutumista pieneen työyhteisöön, jonka kanssa on tultava toimeen sekä työssä että vapaa-aikana. Työajat asettavat omat ehtonsa yksityiselämälle. Toisaalta pitkät vapaat antavat myös mahdollisuuden viettää pitkiä aikoja maissa. Työssä on sopeuduttava myös ajoittain keinuvaan työympäristöön.

Englannin kielen hyvä hallinta on ulkomaanliikenteen työtehtävien hoitamisessa välttämätön. Suomalaisessa merenkulussa myös ruotsin kielen asema on vahva.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voidaan suorittaa merenkulkualan perustutkinto (konemies). Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Merimiestoimen edellytyksenä on kansainvälisten säädösten edellyttämä pätevyyskirja, jonka saamiseksi vaaditaan soveltuvien opintojen lisäksi riittävä määrä ohjattua harjoittelua tai työkokemusta.

Merenkulun pätevyyskirjat (traficom.fi)

Mediaanipalkka

3415 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat