Pelitestaaja
Pelitestaaja testaa peliä sen eri kehitysvaiheissa, jotta pelistä löydettäisiin virheet ennen julkaisemista. Toiminnallinen pelitestaus on pelaamista, jonka yhteydessä etsitään mm. grafiikkaan, toimintoihin, pelinkulkuun ja vakauteen liittyviä ongelmia. Tekninen pelitestaus on esimerkiksi automatisoitujen testien ajamista ja ohjelmistojen ja laitteistojen yhteensopivuuden testaamista. Pelitestaus edellyttää mm. hyvää keskittymiskykyä, havainnointikykyä ja pitkäjännitteisyyttä sekä hyviä kirjallisia viestintätaitoja. Tekninen pelitestaus edellyttää ohjelmoinnin osaamista ja laitteistojen tuntemusta.
Peliteollisuuden (pelialan, pelitoimialan) yritykset. Digitaalisiin peleihin keskittyneet pelistudiot ja muut pelialan yritykset kehittävät ja julkaisevat pelejä sekä tarjoavat peleihin liittyvää konsultointia ja asiantuntijapalveluja sekä sisällöntuottamista ja koulutusta.
Työpaikkoja on myös peleihin liittyvää tutkimusta harjoittavissa yliopistoissa sekä alan koulutusta tarjoavissa oppilaitoksissa toisen asteen ammatillisista oppilaitoksista ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Myös alan järjestöt, kaupan ala ja media työllistävät pelialalla.
Pelitestaajalta vaadittava osaaminen vaihtelee huomattavasti pelien toiminnallisessa ja teknisessä testauksessa. Tekninen testaus edellyttää ohjelmistojen ja ohjelmointikielien tuntemusta sekä ohjelmointiosaamista. Työssä on tunnettava eri pelialustat pöytätietokoneista läppäreihin, pelikonsoleihin ja mobiililaitteisiin sekä näiden käyttöliittymät.
Pelien toiminnallisessa testauksessa tarvitaan hyvää keskittymiskykyä ja tarkkaa havainnointikykyä, jotta pelissä ilmenevät esimerkiksi pelattavuuteen tai pelinkulkuun liittyvät heikkoudet ja virhetoiminnot löydettäisiin.
Työ edellyttää laatutietoisuutta. Työssä tarvitaan hyviä kirjallisia ja suullisia viestintätaitoja, sillä havaitut virheet ja ongelmat on kyettävä tunnistamaan ja kuvailemaan raporteissa mahdollisimman yksityiskohtaisesti ja selkeästi. Pelitestaajan on oltava hyvä pelaaja, sillä hänen on kyettävä pelaamaan peliä myös sen vaikeimmilla tasoilla ja haastavimmilla peliasetuksilla.
Työ edellyttää eri peligenrejen ja pelien tuntemusta sekä kiinnostusta pelejä ja pelaamista kohtaan. Ohjelmointiosaamisesta ja esimerkiksi grafiikkaosaamisesta on hyötyä. Työssä tarvitaan oma-aloitteisuuden lisäksi tiimityötaitoja sekä hyviä vuorovaikutustaitoja. Pitkäjännitteisyys, kärsivällisyys, analyyttisyys ja järjestelmällisyys ovat tarpeen.
Työ on kyettävä tekemään aikataulujen mukaan. Varsinkin peliin tuotannon myöhäisessä vaiheessa tehtyjen muutosten kuten uusien ominaisuuksien tai sisältöjen toteutus vaatii usein niiden välitöntä testausta.
Tuntikausien jatkuva pelaaminen vaatii ergonomian huomioimista ja kyllin rauhallista tilaa, jossa voi keskittyä itse peliin.
Pelialalle voi tulla hyvin erilaisista koulutustaustoista. Ammatillisena täydennyskoulutuksena järjestetään pelisuunnittelijan kursseja. Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voidaan suorittaa tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto datanomi ohjelmistotuotantoon (pelialan) suuntautuen. Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon osaamisalalla (pelituotannon toteuttaja). Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.
Ammattikorkeakouluissa voi opiskella tietojenkäsittelyä ja suorittaa liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon tradenomi (AMK). Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa myös tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon insinööri (AMK) esimerkiksi tieto- ja viestintätekniikkaa opiskellen. Media-alaa opiskellen voi suorittaa kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinnon medianomi (AMK).
Yliopistossa pelialan kursseja voidaan järjestää usealla eri tieteenalalla esimerkiksi tietojenkäsittelytieteessä. Alempi korkeakoulututkinto on yliopistosta ja tiedekunnasta riippuen tekniikan kandidaatti tai taiteen kandidaatti. Ylempi korkeakoulututkinto on filosofian maisteri, diplomi-insinööri tai taiteen maisteri.
Mediaanipalkka
3970 €/kk
Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.