Oma asiointi -palvelussa on käyttökatko torstaista 10.10. kello 16.30 maanantaihin 14.10. kello 8. Käyttökatkon aikana henkilöasiakkaan ja työnantajan asiointipalvelut ovat poissa käytöstä, ja Työmarkkinatorilla voi esiintyä katkoja. Työmarkkinatorille ei voi kirjautua käyttökatkon aikana ja tietosisällöissä ja linkkien toimivuudessa voi olla puutteita. Pahoittelemme häiriötä. Lue lisää.

Ohjeet ja tuki⁠

Sähkömestari, meriliikenne

Ammatit Julkaistu

Meriliikenteessä toimiva sähkömestari vastaa aluksen sähköjärjestelmien toimivuudesta ja huollosta. Hän valvoo generaattoreita, sähkönjakelua ja sähkömoottoreita sekä korjaa mahdollisia vikoja. Työhön kuuluu myös aluksen valaistus-, viestintä- ja navigointijärjestelmien ylläpito. Sähkömestareita työskentelee suurilla matkustajalaivoilla, tankkilaivoilla ja jäänmurtajilla. Työ edellyttää sähkötekniikan osaamista, nopeaa päätöksentekokykyä sekä sopeutumista laivaolosuhteisiin.

Meriliikenteen suurimmilla aluksilla sekä Suomen ulkopuolella esimerkiksi öljynporausaluksilla, öljynporausaluksilla, kaapelinlaskijoilla sekä jäähdytyslastilaivoilla.

Selaa avoimia työpaikkoja: Sähkömestari, meriliikenne

Meriliikenteessä työskentelevän sähkömestarin tulee hallita laivojen sähköjärjestelmien toiminta ja huolto perusteellisesti. Sähkömestarilta vaaditaan myös kykyä tunnistaa ja korjata vikoja nopeasti, sillä häiriöt voivat vaikuttaa koko aluksen turvallisuuteen ja toimintakykyyn. Työ edellyttää vankkaa teknistä osaamista, kykyä työskennellä itsenäisesti ja tehdä nopeita päätöksiä hätätilanteissa.

Merityöympäristössä toimiminen vaatii sopeutumiskykyä ja yhteistyötaitoja, sillä merellä vietetään yhtäjaksoisesti pitkiä aikoja. Kielitaito on työssä tarpeen. Ammatissa on sopeuduttava myös meriympäristön ajoittain ankariin sää- ja luonnonolosuhteisiin sekä niiden vaikutukseen laivaympäristössä.

Ålands yrkesgymnasiumissa voi opiskella aluksten sähköasennusta. Koulutus järjestetään ruotsin kielellä.

Fartygselektriker (gymnasium.ax)

Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon, insinööri (AMK) sähkötekniikkaan suuntautuen. Ammattikorkeakoulussa voi opiskella myös merenkulun sähkövoimatekniikan insinööriksi. Lisäksi vaaditaan merenkulkualan turvallisuus- ja hätätilanneopinnot. Merenkulun koulutuskokonaisuus perustuu käytännön työharjoittelun ja opiskelun vuorotteluun sekä eritasoisiin pätevyystodistuksiin ja -kirjoihin.

Merenkulun pätevyyskirjat (traficom.fi)

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Sähkömestarin pätevyyskirjaan vaaditaan sähkömestarin koulutus, 18 vuoden ikä ja työharjoittelun suorittaminen.

Mediaanipalkka

5025 €/kk

Yksityinen sektori

5025 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Hyödyllisiä linkkejä