Ilmoittautumisohjeet muun maan kansalaiselle

Työnhakijaksi ilmoittautuminen sisältää useita vaiheita. Käy kaikki vaiheet huolellisesti läpi, jotta työnhakusi säilyy voimassa. TE-toimisto tai kuntakokeilu antaa ilmoittautumisesi perusteella työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan. Jos työnhakusi katkeaa, päättyy oikeutesi työttömyysturvaan.

Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi mahdollisimman pian. Ilmoittamisen voi tehdä etukäteen ennen kuin työttömyys tai lomautus alkaa. Tee se kuitenkin viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi, koska voit saada työttömyysturvaa vasta ilmoittautumispäivästä alkaen.

Voit ilmoittautua työnhakijaksi verkkolomakkeella, puhelinpalvelussa tai TE-toimiston toimipaikassa.

Palvelut
Lue lisää
Aiheesta muualla

Ilmoittautuminen verkkolomakkeella

Jos et ole Suomen tai EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen, voit ilmoittautua työnhakijaksi, jos olet saanut oleskeluluvan ja sinulla on työnteko-oikeus Suomessa. Jos sinulla ei voimassa olevaa oleskelulupaa, mutta olet hakenut jatko-oleskelulupaa, TE-toimisto tarkistaa, voitko ilmoittautua työnhakijaksi.

Voit ilmoittautua työnhakijaksi verkkolomakkeella, jos

 • et ole ollut aikaisemmin TE-palveluissa asiakkaana ja
 • olet vähintään 16-vuotias.

Huomaathan, että lomake ei toimi Internet Explorer -selaimella.

Aiheesta muualla

Jos et voi käyttää verkkolomaketta, ilmoittaudu työnhakijaksi puhelinpalvelussa tai TE-toimiston toimipaikassa.

Jos olet uusi työnhakija, eikä sinulla ole mahdollisuutta täyttää verkkolomaketta, käy henkilökohtaisesti TE-toimistossa. Ota mukaan henkilötodistus ja voimassa oleva oleskelulupa.

Täytä kaikki pyydetyt tiedot huolellisesti

 • Tarkasta, että yhteystietosi ovat oikein. On tärkeää, että TE-toimisto tai kuntakokeilu pystyy ottamaan sinuun yhteyttä.
 • Ilmoita tiedossasi olevat muutokset, kuten kolmen kuukauden sisällä alkavat työsuhteesi tai opintosi. Ilmoita vain muutoksista, jotka ovat täysin varmistuneet.
 • Kerro työhistoriasi. Täydennä työsuhteiden päättymisajankohdat ja -syyt. Mainitse työhistoriassa myös mahdollinen aikaisempi tai tämänhetkinen yritystoimintasi. Puutteellisesti ilmoitetut tiedot saatetaan joutua tarkistamaan selvityspyynnöllä tai puhelimitse, joten asiasi käsittely saattaa pitkittyä, jos et ole kertonut tietoja huolellisesti.
 • Ilmoita koulutushistoriasi ja opintojen päättymispäivät. Ilmoita myös keskeneräiset opinnot, joista sinulla ei ole tutkinto- tai erotodistusta.
 • Muista ilmoittaa myös omaishoitajuus tai omassa työssä työllistyminen, kuten freelancer-työt. Hyödynnä tarvittaessa "Lisätietoja"-kenttää.

Huomioithan, että ilmoittautumisen jälkeen et voi enää itse muuttaa antamiasi työhistoria- tai koulutustietoja.

Sinun tulee ilmoittaa myös, mistä haet työttömyysturvaa. Jos kuulut työttömyyskassaan ja työssäoloehtosi täyttyy, haet työttömyysturvaa kassastasi. Muussa tapauksessa Kela maksaa sinulle työttömyysturvan. TE-toimisto tai kuntakokeilu antaa työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan maksajalle.

Aiheesta muualla

Sinun tulee olla valmis hakemaan ja vastaanottamaan työkykyäsi vastaavaa kokoaikatyötä, jotta voit saada työttömyysturvaa tai kotoutumispalveluita.

Kun olet lähettänyt ilmoittautumisen, saat vastaanottoilmoituksen, josta näet lähettämäsi tiedot, työnhakusi voimassaolon ja toimintaohjeita. Siinä kerrotaan, että sinuun ollaan yhteydessä viipymättä. Lue tämä tarkkaan. 

Työnhakusi on voimassa toistaiseksi, kun olet saanut vastaanottoilmoituksen. 

Näet vastaanottoilmoituksesta myös sen, oletko TE-toimiston vai kuntakokeilun asiakas. Olet TE-toimiston asiakas, jos saamassasi vastaanottoilmoituksessa ei ilmoiteta, että sinut siirretään kuntakokeilun asiakkaaksi. 

Palveluasiantuntijat ohjeistavat sinua tarvittaessa Oma asiointi -palvelun chatissa.

Huomioi vielä seuraavat asiat

 • Ilmoittautumisesi pyritään käsittelemään 14 vuorokauden kuluessa.
 • Sinun ei tarvitse lähettää liitteitä. TE-toimisto tai kuntakokeilu pyytää tarvittaessa liitteitä, kuten tutkinto- ja työtodistuksia.
 • Jos työsuhteesi on päättynyt koeajalla, omasta pyynnöstäsi tai sinut on irtisanottu, TE-toimisto tai kuntakokeilu tekee sinulle selvityspyynnön. Saat tiedon postitse tai tekstiviestillä.
 • Tarvittaessa TE-toimisto tai kuntakokeilu pyytää lisätietoja opinnoista tai yritystoiminnasta selvityspyynnöllä. Saat siitä tiedon postitse tai tekstiviestillä.
 • Vastausaikaa selvityspyyntöön on 14 vuorokautta. Selvityspyyntö käsitellään viimeistään 30 päivän kuluessa vastauksestasi.

Ensimmäinen käynti TE-toimistossa

Kun tulet TE-toimistoon ensimmäisen kerran, ota mukaasi

 • passi tai poliisilta saatu todistus passin tilapäisestä haltuunotosta,
 • oleskelulupa,
 • Digi- ja väestötietovirastosta saatu väestörekisteriote tai Kela-kortti tai muu asiakirja, jolla osoitat, että sinulla on suomalainen henkilötunnus ja
 • työ- ja koulutodistukset, jotka on käännetty suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Hae aina itse aktiivisesti töitä. Kun olet työnhakijana TE-palveluissa, ole myös valmis ottamaan vastaan työtä tai koulutusta, jota asiantuntijasi tarjoaa sinulle.

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Päivitetty: