Ilmoittautumisohjeet Suomen kansalaiselle

Työnhakijaksi ilmoittautuminen sisältää useita vaiheita. Käy kaikki vaiheet huolellisesti läpi, jotta työnhakusi säilyy voimassa. TE-toimisto tai kuntakokeilu antaa ilmoittautumisesi perusteella työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan. Jos työnhakusi katkeaa, päättyy oikeutesi työttömyysturvaan.

Jos jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi mahdollisimman pian. Ilmoittamisen voi tehdä etukäteen ennen kuin työttömyys tai lomautus alkaa. Tee se kuitenkin viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi, koska voit saada työttömyysturvaa vasta ilmoittautumispäivästä alkaen.

Palvelut
Lue lisää

Voit ilmoittautua työttömäksi Oma asiointi -verkkopalvelussa. Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sirullista henkilökorttia, voit ilmoittautua työnhakijaksi verkkolomakkeella, valtakunnallisessa  puhelinpalvelussa tai TE-toimiston toimipaikassa.

Aiheesta muualla

Ilmoittautuminen Oma asiointi -verkkopalvelussa

Jos olet Suomen kansalainen ja sinulla on verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti, on suositeltavaa aloittaa työnhaku Oma asiointi -verkkopalvelussa.

Kirjaudu palveluun

Tunnistaudu palveluun verkkopankkitunnuksella, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla.

Täytä kaikki pyydetyt tiedot huolellisesti

 • Tarkista, että yhteystietosi ovat oikein. On tärkeää, että TE-toimisto tai kuntakokeilu pystyy ottamaan sinuun yhteyttä.
 • Ilmoita tiedossasi olevat muutokset, kuten kolmen kuukauden sisällä alkavat työsuhteesi tai opintosi. Ilmoita vain muutoksista, jotka ovat täysin varmistuneet.
 • Kerro työhistoriasi. Täydennä työsuhteiden päättymisajankohdat ja -syyt. Mainitse työhistoriassa myös mahdollinen aikaisempi tai tämänhetkinen yritystoimintasi. Puutteellisesti ilmoitetut tiedot saatetaan joutua tarkistamaan selvityspyynnöllä tai puhelimitse, joten asiasi käsittely saattaa pitkittyä, jos et ole kertonut tietoja huolellisesti.
 • Ilmoita koulutushistoriasi ja opintojen päättymispäivät. Ilmoita myös keskeneräiset opinnot, joista sinulla ei ole tutkinto- tai erotodistusta.
 • Vastaa palvelutarvearviota koskeviin kysymyksiin. Antamiesi vastausten perusteella sinulle arvioidaan sopivimmat palvelut.
 • Muista ilmoittaa myös omaishoitajuus tai omassa työssä työllistyminen, kuten freelancer-työt. Hyödynnä tarvittaessa "Lisätietoja"-kenttää.

Huomioithan, että ilmoittautumisen jälkeen et voi enää itse muuttaa antamiasi työhistoria- tai koulutustietoja.

Sinun tulee ilmoittaa myös, mistä haet työttömyysturvaa. Jos kuulut työttömyyskassaan ja työssäoloehtosi täyttyy, haet työttömyysturvaa kassastasi. Muussa tapauksessa Kela maksaa sinulle työttömyysturvan. TE-toimisto tai kuntakokeilu antaa työvoimapoliittisen lausunnon oikeudestasi työttömyysturvaan maksajalle.

Aiheesta muualla

Kun olet lähettänyt ilmoittautumisen, saat vastaanottoilmoituksen, josta näet lähettämäsi tiedot, työnhakusi voimassaolon ja toimintaohjeita. Siinä kerrotaan, että sinuun ollaan yhteydessä viipymättä. Lue tämä tarkkaan. 

Työnhakusi on voimassa toistaiseksi, kun olet saanut vastaanottoilmoituksen. 

Näet vastaanottoilmoituksesta myös sen, oletko TE-toimiston vai kuntakokeilun asiakas. Olet TE-toimiston asiakas, jos saamassasi vastaanottoilmoituksessa ei ilmoiteta, että sinut siirretään kuntakokeilun asiakkaaksi.

Palveluasiantuntijat ohjeistavat sinua tarvittaessa Oma asiointi -verkkopalvelun chatissa.

Ilmoittautuminen, jos et voi käyttää Oma asiointi -verkkopalvelua

Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai sirullista henkilökorttia tai et jostain muusta syystä pääse kirjautumaan Oma asiointi -palveluun, voit ilmoittautua työnhakijaksi verkkolomakkeella.

Voit käyttää lomaketta jos

 • sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää Oma Asiointi- verkkopalvelua,
 • et ole ollut aikaisemmin TE-palveluissa asiakkaana ja
 • olet vähintään 16-vuotias.

Huomaathan, että lomake ei toimi Internet Explorer -selaimella.

Jos et voi käyttää verkkolomaketta, ilmoittaudu työnhakijaksi puhelinpalvelussa tai TE-toimiston toimipaikassa.

Jos olet uusi työnhakija, eikä sinulla ole mahdollisuutta täyttää verkkolomaketta, käy henkilökohtaisesti TE-toimistossa. Ota mukaan henkilötodistus.

Huomioi vielä seuraavat asiat

 • Ilmoittautumisesi pyritään käsittelemään 14 vuorokauden kuluessa.
 • Sinun ei tarvitse lähettää liitteitä. TE-toimisto tai kuntakokeilu pyytää tarvittaessa liitteitä, kuten tutkinto- ja työtodistuksia.
 • Jos työsuhteesi on päättynyt koeajalla, omasta pyynnöstäsi tai sinut on irtisanottu, TE-toimisto tai kuntakokeilu tekee sinulle selvityspyynnön. Saat tiedon Oma asiointi -verkkopalveluun, postitse tai tekstiviestillä.
 • Tarvittaessa TE-toimisto tai kuntakokeilu pyytää lisätietoja opinnoista tai yritystoiminnasta selvityspyynnöllä. Saat siitä tiedon Oma asiointi -verkkopalveluun, postitse tai tekstiviestillä.
 • Käsittely on nopeampaa, jos vastaat mahdollisiin selvityspyyntöihin Oma asioinnissa. Vastausaikaa on 14 vuorokautta. Selvityspyyntö käsitellään viimeistään 30 päivän kuluessa vastauksestasi.
 • Voit seurata tilanteesi etenemistä Oma asiointi -verkkopalvelussa. Löydät sieltä myös lausuntosi, kun se valmistuu.
 • Tee tarvittaessa yhteydenottopyyntö Oma asioinnin kautta. Ilmoittautumiset käsitellään saapumisjärjestyksessä, joten yhteydenottopyyntö ei nopeuta asiasi käsittelyä.

Hae aina itse aktiivisesti töitä. Kun olet työnhakijana TE-palveluissa, ole myös valmis ottamaan vastaan työtä tai koulutusta, jota asiantuntijasi tarjoaa sinulle.

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Päivitetty: