Eveliinan tarina: näkövammaisten ammattikoulusta yrittäjäksi

Kun opinnonohjaaja suositteli, että Helsingissä on ammattikoulu näkövammaisille, tyrmäsin vaihtoehdon kokonaan. Hierojan ammatti kuulosti raskaalta eikä kiinnostanut oikein yhtään, mutta nyt jo yli 10-vuotisen yrittäjyysuran aikana en ole katunut hetkeäkään. 

Olen Eveliina, laillistettu hieroja, reiki master ja yksityisyrittäjä. Olen toiminut hierojana jo yli 10 vuotta. Opiskelin Helsingissä, mutta työpisteeni on aina ollut Tampereella. Tarjoan asiakkailleni perinteistä hierontaa, intialaista päähierontaa ja reikihoitoja ja tarvittaessa reikikursseja. Vapaa-ajalla harrastan liikuntaa, musiikkia ja esiinnyn myös näkövammaisteatterissa.   

Miten minusta tuli yrittäjä? Voisi kysyä enemminkin, miten minusta tuli hieroja… Lukion jälkeen mietin, mitä elämälläni tekisin. Opinnonohjaaja suositteli, että Helsingissä on ammattikoulu näkövammaisille. Aluksi tyrmäsin vaihtoehdon kokonaan: hierojan ammatti kuulosti raskaalta eikä kiinnostanut oikein yhtään. Sosiaalityön opiskelu avoimessa yliopistossa kiinnosti, mutta menin kuitenkin loppujen lopuksi tutustumaan ammattikouluun eikä hierontahomma tuntunutkaan enää kovin ikävältä. Lihasten ja anatomian opiskelu oli mielenkiintoista ja samaan aikaan aloittamani liikuntaharrastaus lisäsi tätä mielenkiintoa. 

Valmistumisen jälkeen mietin yrittäjyyttä, mutta se tuntui kovin pelottavalta. Kollega kuitenkin rohkaisi minua paljon. Meille oli kerrottu starttirahoista ja muista tukimahdollisuuksista, ja sain tarvittavat tuet yrityksen pystyttämiseksi. Kollega ehdotti myös yhteistä toimitilaa tutulta uimahallilta. Tänä vuonna juhlimme 10-vuotista yrittäjänmatkaani – ja kertaakaan en ole ajatellut etten jaksaisi toimia hierojana tai yrittäjänä.   

Tietynlainen nöyryys on tärkeää.  Pitää olla joustava työn ja asiakkaiden suhteen. Mottoni on “Saat uskaltaa” ja toinen elämänohjeeni on ”aina kannattaa yrittää”.  

Jos joku teistä lukijoista pohtii yrittäjyyttä, niin se on ehdottomasti miettimisen arvoista! Yrittäjyydessä on hyvät puolensa, mutta esimerkiksi palkallisten kesälomien puuttuminen harmittaa välillä. Oma valinnanvapaus ja mahdollisuus vaikuttaa työhön ovat kuitenkin yrittäjyydessä tosi hienoa. Voin lähteä Lontooseen tai Lappiin kun siltä tuntuu, jos vaan kukkaro kestää. Jos taas haluaa pelata varman päälle, ei yrittäjyys välttämättä ole oikea valinta.  

Täytyy myös sanoa, että on hienoa, että julkisissa verkkopalveluissa tarjotaan helposti lähestyttävää, esteetöntä sisältöä myös meille täysin näkökyvyttömille.

 

Haluatko kertoa oman tarinasi työelämästä? Tutustu ohjeisiin ja jätä tarinasi jo tänään!