Saanan tarina: esiintyminen, opettaminen ja luovuus ovat antaneet inspiraatiota monipuoliselle työuralle

Alle kouluikäisenä minusta piti tulla tanssija-tarjoilija tai siivooja, sen jälkeen taidemaalari kuten Kylli-tädistä, aivokirurgi, yläasteen fysiikan opettaja ja lopulta musikaalitähti. Toiveammatit vaihtelivat tiuhaan tahtiin, koska olin niin kovin kiinnostunut monesta ja innostuin herkästi uusista asioista. Sama pätee edelleen.

Luovuus kiehtoi minua paljon ja pääsinkin Kallion ilmaisutaidon lukioon. Musiikki alkoi vetää puoleensa, mutta taidot eivät riittäneet alan opintoihin pääsemiseen. Välivuoden jälkeen aloitin preppausvuoden Savonlinnan kristillisen opiston musiikkilinjalla.

Esiinnyimme opiston bändin kanssa eräissä pikkujouluissa, joissa muuan vanhempi upseeriherra tuli sanomaan minulle: ”Saana, sinussa on johtajan ainesta. Oletko harkinnut armeijauraa?” Tämä oli iso käännekohta elämässäni. Sanat jäivät mieleeni ja kun keväällä yhteishakuaika alkoi, hain konservatorioiden lisäksi opiskelemaan ohjaustoiminnan artenomiksi Hämeenlinnaan. Opettaminen oli minulle yksi johtamisen muoto.

Minulle avautui paikka konservatoriolta, mutta myös Hämeen ammattikorkeakoulusta, johon lopulta valintani kallistui. Luovan toiminnan ohjaajan opinnot antoivat minulle mahdollisuuden työstää kaikkia mielenkiinnon kohteitani samanaikaisesti – minun ei tarvinnut valita vain yhtä. Tein ensimmäisen harjoitteluni päiväkodissa ja minusta tuntui, että olin viimein löytänyt paikkani.

Valmistumiseni jälkeen aloitin sosionomin opinnot työn ohella saadakseni lastentarhanopettajan pätevyyden. Työssäni päiväkodissa sain käyttää kaikkia vahvuuksiani monipuolisesti ja pian johdin omaa päiväkotiyksikköä ja tiimiä. Olin siis lopulta päätynyt aidosti johtamisen pariin.

Nautin työstäni ihmisten parissa suunnattomasti, mutta jossain vaiheessa huomasin kaipaavani uusia haasteita. Aloin kiinnostua yhä enemmän tiimin dynamiikasta, johtamisen haasteista ja aikuisten oppimisesta. Ystäväni rohkaisemana päätin ottaa harppauksen pois varhaiskasvatuksesta ja hyppäsin avustavan valmentajan rooliin työelämän valmennus- ja konsultointiyritys Novetokselle. Siellä pääsin kokeilemaan uutta ja käyttämään luovuuttani muun muassa valmennusmusiikin säveltämisessä ja biisinteon hyödyntämisessä osana valmennusprosessia.

Pian huomasin, kuinka paljon samoja elementtejä on sekä lapsiryhmän ohjaamisessa että valmentamisessa. Samalla ymmärsin, kuinka erilainen pelikenttä yritysmaailma oli kasvatus- ja opetussektoriin verrattuna. Niinpä lähdin jälleen etsimään tapoja oppia lisää ja vahvistaa osaamistani. Keväällä 2018 aloitin liiketalouden opinnot Laureassa verkko-opintoina työn ohella ja myöhemmin keväällä päätin keskittyä opintoihini täysipäiväisesti.

Kokonaan verkossa tapahtuvat opinnot antoivat minulle mahdollisuuden toteuttaa yhden suurista haaveistani. Päätin lähteä matkustamaan ympäri maailmaa rinkan ja läppärini kanssa. Suuntasin matkani ensin Uuteen-Seelantiin, jossa tein opintoihini kuuluvan harjoittelun teambuildingiin erikoistuneessa yrityksessä. Tämän jälkeen seikkailin niin Etelä-Amerikassa kuin ympäri Eurooppaakin ja lopulta päädyin vaihto-opiskelemaan luovaa johtamista Alankomaihin yhdeksi lukukaudeksi.

Tavoitteenani oli jatkaa reissun päällä olemista ja etsiä harjoittelupaikkaa ulkomailta, mutta vuoden 2020 kevät toi minut takaisin Suomeen. Aloitin viimeisen harjoittelujaksoni valmennustoimisto Braversilla, jossa pääsin työskentelemään jälleen organisaatioiden oppimisen ja osaamisen kehittämisen äärellä. Jatkoin työskentelyä Braversilla osa-aikaisesti vielä harjoitteluni jälkeen.

Mikään oppi ei ole mennyt hukkaan

Koronan ravistellessa suomalaista työelämää päädyin kuin ihmeen kaupalla töihin tapahtuma-alan pariin. Suomessa teambuildingiin erikoistunut Seikkailu Oy oli uuden äärellä tapahtumien siirtyessä virtuaalisiksi. Syksyn edetessä työni freelancer-fasilitaattorina muuttui yhä täysipäiväisemmäksi. Pian huomasin luoneeni itselleni työpaikan HR-koordinaattorina. Rekrytoin uusia fasilitaattoreita ja avustajia virtuaalitapahtumiin, perehdytin ja koulutin työntekijöitä ja kehitimme yhdessä uutta digitaalista liiketoimintaa. Pikkujoulukaudella paiskimme töitä hullun lailla, kun kiinnostus virtuaalipikkujouluihin räjähti huippuunsa. Joulun jälkeen tehtäväni vakiintui ja vastuuni lisääntyi. Sain paljon omia asiakkuuksia hoidettavakseni sisäisen HR-toiminnon lisäksi.

Työssäni pystyin yhdistämään jälleen monia vahvuuksiani ja kiinnostuksenkohteitani. Tiimiaktiviteettien fasilitoinnissa yhdistyivät parhaat puolet esiintymisestä, leikillisyydestä, opettamisesta, improvisoinnista ja luovuudesta – ja samalla olimme koko ajan oppimisen ja kehittymisen äärellä. HR-puolella palkitsevinta oli oman ”freelancer-pesueen” innostaminen, sparrailu ja kasvattaminen vastuullisempiin tehtäviin.

Tapahtuma-ala oli kuitenkin edelleen epävarmassa tilassa, joten aloin katsella muita HR-tehtäviä. Elokuussa 2021 aloitin nykyisessä työssäni HRD-asiantuntijana Asuntosäätiöllä. Työnkuvani on jälleen kerran monipuolinen ja vahvasti ihmisen ja oppimisen äärellä. Pääsen hyödyntämään tapahtuma-alan osaamistani hybridiarjen pienien ja isojen henkilöstötapahtumien järjestämisessä. Perehdytyksen kehittäminen, oppilaitosyhteistyö ja rekrytointi kuuluvat työnkuvaani, kuten myös työhyvinvoinnin edistämiseen liittyvät tehtävät. Näissä tehtävissä pääsen hyödyntämään osaamistani monipuolisesti.

Olen tullut tähän pisteeseen monen mutkan kautta. Monessa kohtaa olen syyttänyt itseäni vääristä valinnoista ja hävennyt koulutus- ja työhistoriani monimuotoisuutta. Pitkään pelkäsin, että CV:ni antaa minusta vaikutelman, että olen sekava ja keskittymiskyvytön. Ajattelin, että kiinnostukseni monia asioita kohtaan on heikkous tai etten ole missään erityisen hyvä ja siksi kelpaa työmarkkinoilla.

Olen kuitenkin saanut todeta, että mikään oppi ei ole mennyt hukkaan. Pystyn hyödyntämään ja yhdistelemään osaamispakkini eri osa-alueita erilaisissa tilanteissa ja tehtävissä. Olen löytänyt moniosaajuudesta vahvuuteni ja olen siitä ylpeä.

Ei ole vain yhtä tietä perille. Reittejä on monia ja on tärkeää tehdä matkasta oman näköisensä ja nauttia siitä.

Saana Karikumpu