Det kan ännu förekomma störningar i Jobbmarknadens sektion E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, vänligen kontakta den lokala arbetskraftsmyndigheten. Ärenden som inte kunnat skötas kan rättas till i efterhand. Läs mera
 

Anvisningar och stöd⁠

Specialungdomsarbetare

Intervjuer Publicerad

"Inom ungdomsarbetet behövs många slags experter och inom detta område finns det flera olika inriktningsalternativ. Jag tycker själv om utomhusmotion, så jag har satsat på äventyrsfostran och planerat aktiviteter i anslutning till den."

  • Juha-Pekka Palasmaa
  • Specialungdomsarbetare i Lovisa stad.
  • Har avlagt fritidsinstruktionsexamen vid Keski-Suomen opisto.
  • Arbetserfarenhet inom branschen 27 år.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag arbetar som specialungdomsarbetare i Lovisa stad. En av mina arbetsuppgifter är att fungera som assistent i skolornas JOPO-klasser. JOPO innebär flexibel grundläggande lärande som riktar sig till elever som har utmaningar med att slutföra grundskolan och övergå till fortsatta studier. I deras studier ingår mindre teori och fler perioder av praktisk inlärning i arbetet samt lägerverksamhet utanför klassrummet. Dessutom ordnar jag äventyrsverksamhet för barn och unga i form av klubbar och läger och evenemang tillsammans med anställda vid stadens övriga välfärdstjänster. Jag är också huvudförtroendeman och arbetarskyddsfullmäktig.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Som ung utövade jag idrott och arbetade en stund som verksamhetsledare för min idrottsförening. Redan då tyckte jag om att arbeta med barn och unga. Jag övervägde att börja arbeta inom vårdbranschen och arbeta som fysioterapeut, men utbildade mig ändå till fritidsinstruktör.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Mina arbetsdagar består i allmänhet av kontorsarbete, förberedelser inför handledning och handledning av klubbar. I början av dagen tittar jag på kalendern och läser e-postmeddelanden. Därefter deltar jag vanligtvis i ett möte eller förbereder mig för klubbar och söker till exempel efter nödvändig utrustning. Utöver handledning av klubbar kan jag göra ett arbetsplatsbesök i rollen som arbetarskyddsfullmäktig.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag arbetar på kontor, i skolor, utomhus samt på många andra ställen, såsom lager för underhåll av utrustning. I denna uppgift kan man sporadiskt arbeta på distans.

I regel arbetar jag kl. 8–16, men under läger som pågår i flera dagar arbetar jag dygnet runt.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

En ungdomsarbetare ska vara flexibel, eftersom det hela tiden sker förändringar. Dessutom måste man komma överens med barn och unga, kunna sätta sig in i deras ställning och förstå olika livssituationer. Det förutsätter att man är en bra lyssnare och lättillgänglig. Det finns sällan färdiga verksamhetsmodeller för ungdomsarbetet i kommunen, så i arbetet behövs också kreativitet, initiativförmåga och förmåga att fatta självständiga beslut.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa är när jag får positiv respons på de klubbar och läger jag ordnar. Unga tackar i allmänhet inte genast i slutet av evenemanget, men de kan komma ihåg trevliga upplevelser även efter långa perioder. Föräldrarna tackar också ofta.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Ungdomsarbetet beröms ofta i festtal, men i kommunens beslutsfattande syns uppskattningen inte alltid till exempel i de resurser som tilldelats ungdomsarbetet. Även om lagen förpliktar till att ordna ungdomsverksamhet definieras dess innehåll inte närmare, vilket leder till varierande tolkningar och praxis.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli ungdomsarbetare?

Använd modigt de styrkor du har i ditt arbete. Jag tycker själv om utomhusmotion, så jag har satsat på äventyrsfostran och planerat aktiviteter i anslutning till den. Inom ungdomsarbetet behövs många slags experter och inom detta område finns det flera olika inriktningsalternativ.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Ungdomsarbetet och de verktyg som används i arbetet har förändrats i och med digitaliseringen. Förändringar kan också observeras i det språk och de ord som ungdomarna använder. Framtiden är dock tryggad i det avseendet att det är svårt att ersätta människan i detta yrke.

Dela artikeln