Erityisnuorisotyöntekijä
"Nuorisotyössä tarvitaan monenlaisia osaajia, ja tällä alalla on useita eri suuntautumisvaihtoehtoja. Pidän itse ulkoilmaliikunnasta, joten olen panostanut seikkailukasvatukseen ja suunnitellut siihen liittyvää toimintaa."
- Juha-Pekka Palasmaa
- Erityisnuorisotyöntekijänä Loviisan kaupungilla.
- Suorittanut vapaa-aikaohjaajan tutkinnon Keski-Suomen opistossa.
- Työkokemusta alalta 27 vuotta.
Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.
Toimin erityisnuorisotyöntekijänä Loviisan kaupungilla. Yksi työtehtävistäni on toimia avustajana kouluilla JOPO-luokkien toiminnassa. JOPO tarkoittaa joustavaa perusopetusta, joka on suunnattu oppilaille, joilla on haasteita peruskoulun loppuun suorittamisessa ja siirtymisessä jatko-opintoihin. Heidän opinnoissaan on vähemmän teoriaa ja enemmän käytännön työssäoppimisjaksoja sekä luokan ulkopuolella tapahtuvaa leiritoimintaa. Lisäksi järjestän lapsille ja nuorille seikkailutoimintaa kerhojen ja leirien muodossa ja tapahtumia yhdessä muiden kaupungin hyvinvointipalveluiden työntekijöiden kanssa. Toimin myös pääluottamusmiehenä ja työsuojeluvaltuutettuna.
Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?
Harrastin nuorena urheilua, ja työskentelin hetken urheiluseurani toiminnanjohtajana. Pidin jo silloin lasten ja nuorten kanssa työskentelystä. Harkitsin hoitoalalle lähtemistä ja fysioterapeutin ammattia, mutta päädyin kuitenkin vapaa-aikaohjaajan koulutukseen.
Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.
Työpäiväni koostuvat yleensä toimistotyöstä, ohjauksiin valmistautumisesta ja kerhojen ohjaamisesta. Päivän aluksi katson kalenteria ja luen sähköpostit. Sen jälkeen osallistun yleensä kokoukseen tai valmistaudun kerhoihin ja esimerkiksi etsin tarvittavat välineet. Kerhojen ohjaamisen lisäksi saatan tehdä työpaikkakäynnin työsuojeluvaltuutetun roolissa.
Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?
Työskentelen toimistolla, kouluilla, ulkona sekä monissa muissa eri paikoissa, kuten varastolla huoltamassa kalustoa. Tässä tehtävässä pystyy tekemään satunnaisesti etätyötä.
Pääsääntöisesti työskentelen kello 8–16, mutta monta päivää kestävien leirien aikana olen töissä ympäri vuorokauden.
Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?
Nuorisotyöntekijän tulee olla joustava, sillä muutoksia tulee kaiken aikaa. Lisäksi pitää tulla toimeen lasten ja nuorten kanssa, osata asettua heidän asemaansa ja ymmärtää erilaisia elämäntilanteita. Se edellyttää sitä, että on hyvä kuuntelija ja helposti lähestyttävä. Nuorisotyölle on kunnassa harvoin valmiita toimintamalleja, joten työssä tarvitaan myös luovuutta, aloitteellisuutta sekä kykyä tehdä itsenäisiä ratkaisuja.
Mikä on parasta ammatissasi?
Parasta on se, kun saan positiivista palautetta järjestämistäni kerhoista ja leireistä. Nuoret eivät yleensä kiitä heti tapahtuman päätteeksi, mutta he saattavat muistella mukavia kokemuksia pitkienkin aikojen jälkeen. Myös vanhemmilta tulee usein kiitosta.
Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?
Nuorisotyötä kiitellään usein juhlapuheissa, mutta kunnan päätöksenteossa arvostus ei aina näy esimerkiksi nuorisotyölle annetuissa resursseissa. Vaikka laki velvoittaa järjestämään nuorisotoimintaa, sen sisältöä ei määritellä sen tarkemmin, mikä johtaa vaihteleviin tulkintoihin ja käytäntöihin.
Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee nuorisotyöntekijän ammattia?
Käytä työssäsi rohkeasti niitä vahvuuksia, joita sinulla on. Pidän itse ulkoilmaliikunnasta, joten olen panostanut seikkailukasvatukseen ja suunnitellut siihen liittyvää toimintaa. Nuorisotyössä tarvitaan monenlaisia osaajia, ja tällä alalla on useita eri suuntautumisvaihtoehtoja.
Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?
Nuorisotyö ja työssä käytettävät työkalut ovat muuttunut digitalisaation myötä. Muutosta voi havaita myös nuorison käyttämässä kielessä ja sanastossa. Tulevaisuus on kuitenkin siinä mielessä turvattu, että tässä ammatissa ihmistä on vaikea korvata.