Pohjanmaan Ohjaamon Vaasan palvelupiste löytyy nyt pääkirjastolta

Uutinen
Palveluneuvoja Tytti Närvä ja koordinaattori Virpi Lappalainen.

Nuorten matalan kynnyksen palvelupiste Ohjaamo on siirtynyt Vaasassa uuteen toimipaikkaan, Vaasan pääkirjastoon (Kirjastonkatu 13, 65100 Vaasa). Ohjaamo toimii Kansalaisinfon ja WelcomeOfficen kanssa samassa tilassa.

Ohjaamo tarjoaa 15–29-vuotiaille henkilökohtaista tietoa, neuvontaa ja ohjausta sekä monialaisia palveluja työllistymiseen, koulutukseen, elämänhallintaan ja hyvinvointiin liittyen. Palvelut ovat maksuttomia. Voit vaikka piipahtaa kysymään esimerkiksi kesätyöhön tai Vaasan kaupungin kesäduuniseteliin liittyviä asioita. Ohjaamosta et suoraan saa esimerkiksi asuntoa tai toimeentulotukea, mutta Ohjaamosta saat paljon tietoa ja tukea näidenkin asioiden hoitamiseen. 

– Ohjaamossa tehdään yhteistyötä moniammatillisesti. Eri palveluita on kerätty yhteen paikkaan, koska nuorten voi olla muuten vaikea löytää niitä. Viranomaisten kanssa toimiminen voi olla nuorille pelottavaakin. Ohjaamon tarkoituksena on madaltaa asioiden hoitamisen kynnystä, kertoo Ohjaamon koordinaattori Virpi Lappalainen.

Ohjaamo toimii nuoren tukena, kunnes tilanteeseen löydetään pidempikestoinen ratkaisu, esimerkiksi yhteystyöverkoston palveluiden kautta tai nuoren siirtyessä opintoihin tai työelämään.

Ohjaamon ovet ovat auki maanantaista torstaihin kello 12–16 Vaasan pääkirjastossa. Paikalle voi tulla ilman ajanvarausta. Perjantaisin on puhelin- ja somepäivystys, lisäksi chatti on auki arkipäivisin klo 9:30-15:30.

Nuori tapaa Vaasan toimipisteellä ensimmäiseksi palveluohjaajan, lähihoitaja Tytti Närvän. Hän selvittelee, kenen ammattilaisen apua asiakas tarvitsee. Palveluohjaaja pystyy auttamaan muun muassa ansioluettelon teossa. Nuorta avustetaan myös siinä, mihin ottaa yhteyttä.

Ohjaamossa on paikalla palveluohjaaja maanantaista torstaihin, TE-toimiston nuorten asiantuntija on paikalla tiistai- ja torstai-iltapäivisin sekä Kelan asiantuntija torstai-iltapäivisin. FinFamin nuorisotoiminta on paikalla kerran kuukaudessa. Lisää yhteistyötahoja on toivottavasti vielä tulossa mukaan paikanpäälle ja että nuoret löytäisivät palvelun.

Tytti julkaisee Ohjaamon viikoittaisen päiväohjelman eli eräänlaisen lukujärjestyksen Instagramissa ja Facebookissa, joten sieltä löytyy aina ajat sekä yhteistyötahot, jotka kulloinkin ovat paikalla. Palveluohjaajalta voi myös etukäteen varata ajan asiantuntijalle. Palvelun kattavuudesta kertoo paljon perusajatus: "Kun et tiedä mistä aloittaa, aloita Ohjaamosta."

Lue lisää: