Talent Boost Summit kokosi yhteen työperäisen maahanmuuton keskeisimmät tekijät

  • Uutinen

Talent Boost Summit on vuosittain järjestettävä valtakunnallinen tapahtuma, joka tarjoaa kuulijoille ajankohtaista tietoa kansainvälisten osaajien houkutteluun, maahanmuuttoon ja Suomeen juurtumiseen liittyen. Viidettä kertaa järjestetty Talent Boost Summit järjestettiin marraskuussa Vaasassa. Se kokosi yhteen lähes 500 osallistujaa yhteisen teeman ympärille. Tapahtumassa keskityttiin erityisesti veto- ja pitovoimatekijöihin nostamalla esiin hyviä käytäntöjä ja konkreettisia esimerkkejä eri puolilta Suomea.

Tapahtuma kokosi yhteen kunta- ja aluekehittäjiä, korkeakoulujen ja oppilaitosten asiantuntijoita sekä laajan edustuksen muista teemaan liittyvistä sidosryhmistä. Myös kansainväliset osaajat osallistuivat aktiivisesti tapahtumaan. Koko päivän kestävä tapahtuma sisälsi useita puheenvuoroja, paneelikeskustelun ja aikaa verkostoitumiselle. Tapahtuman varsinainen ohjelma kesti yhden päivän, mutta verkostoitumista pystyi jatkamaan seuraavana päivänä virtuaalisesti.

– Tapahtuman järjestäjinä voimme todeta, että Talent Boost Summit oli onnistunut. Se houkutteli paikan päälle Vaasaan lähes 300 aiheesta kiinnostunutta osallistujaa. Lisäksi noin 150 osallistujaa seurasi tapahtuman striimiä etänä. Saimme mahdutettua päivään runsaasti hyviksi koettuja käytäntöjä, jotka varmasti toimivat inspiraationa muille samojen haasteiden parissa painiville tahoille eri puolella Suomea, summaa tapahtuman koordinaattori Anna Korsbäck Pohjanmaan TE-toimistosta.

Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä työ- ja elinkeinoministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, Business Finlandin, Kokka kohti Suomea -hankkeen (Varsinais-Suomen ELY-keskus, ESR), Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Pohjanmaan TE-palveluiden kanssa. 

Työvoiman veto- ja pitovoima on kaikkien vastuulla

Veto- ja pitovoiman merkitys on suuri, kun työnantajat kilpailevat osaavasta työvoimasta sekä Suomen sisäisesti että maailmanlaajuisesti. Kokonaisuudessa korostuvat yksittäisen yrityksen työnantajakuva, erilaiset innovatiiviset kumppanuudet ja sektorirajat ylittävä yhteistyö, jota tehdään paikallisesti ja valtakunnallisesti. Yritykset tarvitsevat julkista sektoria turvaamaan työvoiman saantia ja kunnat menestyviä yrityksiä edistämään elinvoimaisuutta. Työperusteisen maahanmuuton onnistuminen puolestaan vaatii koko ketjun toimimista aina Suomen houkuttelevuudesta yksittäisen osaajan ja hänen perheensä asettautumiseen saakka.

Aihe on ajankohtainen, sillä Suomen väestörakenteen muuttuessa yrityksillä on suuri tarve työntekijöille. Kansainväliset osaajat voivat vastata tähän tarpeeseen, ja heistä voi olla yrityksille hyötyä myös siten, että he tuovat mukanaan uusia asiakkaita ja verkostoja. Katseita ei välttämättä tarvitse kohdistaa Suomen rajojen ulkopuolelle, sillä suomalaisissa korkeakouluissa opiskelee tälläkin hetkellä noin 20 000 kansainvälistä tutkinto-opiskelijaa.

Vetovoimaa voidaan tarkastella useista eri näkökulmista

Alueen vetovoimanäkökulmasta tapahtumassa saatiin kuulla ajankohtainen esimerkki, kun projektipäällikkö Ding Ma Etelä-Karjalan liitosta kertoi 3 months (or more) by Lake Saimaa -kampanjasta. Liiton ja sen kumppaneiden toteuttama hanke on tarjonnut mahdollisuuden japanilaisille ja hongkongilaisille Green Tech -alan osaajille tutustua eteläkarjalaiseen toimintaympäristöön. Kampanjasta on saatu hyviä kokemuksia.

Taina Tuovinen ja Satu Remmer Satakunnan TE-toimistosta puolestaan kertoivat tuoreesta EURES-verkoston yhteisponnistuksena toteutetusta rekrytointiprosessista, jossa satakuntalaiset hoiva-alan työnantajat rekrytoivat hoitajia Espanjasta Satakuntaan. Yhteistyön merkitys korostuu niin rekrytoinnissa kuin osaajien asettautumisessa uuteen kotikuntaan ja työyhteisöön.

Iltapäivän ohjelmassa keskityttiin pitovoiman kehittämiseen yksittäisen työyhteisön, alueen, kaupungin tai kunnan näkökulmasta käsin. Paneelikeskustelussa pohdittiin erilaisia kumppanuuksia pitovoiman vahvistamiseksi ja todettiin, että työnantajan rooli työntekijän kotoutumisen edistämisessä on ensiarvoisen tärkeää. Paneelissa keskusteltiin myös kieliosaamisen haasteista ja tärkeydestä monimuotoistuvassa yhteiskunnassa ja työyhteisöissä.

Päivän viimeisen puheenvuoron piti Senior Director ja Work in Finland -yksikön päällikkö Laura Lindeman Business Finlandista. Hän summasi Talent Boost- ohjelmassa vuosien varrella tehtyä työtä työelämän kansainvälistymisen vauhdittajana. Hyvää työtä on tehty ja tehdään jatkossakin!

Seuraava Talent Boost Summit -tapahtuman järjestämisvastuussa on Talent Vantaa.

Jos haluat tutustua Talent Boost Summitin ohjelmaan ja puheenvuoroihin tarkemmin, voit katsoa striimitallenteen.

Talent Boost Summit livestream 22.11.2022 (youtube.com)