Helmikuun työllisyyskatsaus: Työttömyys kasvaa ja avointen työpaikkojen määrä laskee edelleen

Uutinen

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli helmikuun lopussa yhteensä 8 034 työtöntä työnhakijaa. Se on 754 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä oli helmikuussa 116 vähemmän kuin tammikuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta on kuitenkin edelleen Manner-­Suomen alhaisin (7,0 %). Koko maassa vastaava osuus on 10,8 %. Tammikuuhun verrattuna työttömyysaste pienentyi 0,1 prosenttiyksikköä Pohjanmaan ELY-keskusalueella ja koko maassa. Helmikuun aikana oli avoinna yhteensä 8 207 työpaikkaa, mikä on 3 536 työpaikkaa (- 30,1 %) vähemmän kuin vuosi sitten. Kokoaikaisesti lomautettuja oli 1 182 eli 218 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+ 22,6 %). Tiedot ilmenevät työ-­ ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Kuvituskuva. Kuvassa nainen selailee puhelintaan.

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi lähes kaikissa Pohjanmaan ELY-keskusalueen seutukunnissa vuoden takaiseen verrattuna. Työttömien määrä kasvoi eniten Vaasan seudulla (+ 475) ja pienentyi eniten Suupohjan rannikkoseudulla (- 58). Pohjanmaan ELY-keskusalueen kunnista alhaisin työttömyysaste oli Luodossa, joissa työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli 2,4 %. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli suurinta Perhossa (10,8 %). Vaasan työttömyysaste oli 8,0 %, Kokkolan 8,9 % ja Pietarsaaren 8,8 %.

- Työttömyys on reilun vuoden ajan ollut alueellamme lievässä kasvussa mm. lomautusten muodossa. Joitakin selvitysten alla olleita investointihankkeita on myös peruttu. Vielä suunnittelupöydillä oleviin investointeihin voi olla myönteistä vaikutusta sillä, että työvoimaa on hieman paremmin saatavilla, sanoo Pohjanmaan ELY-keskuksen ylijohtaja Mika Palosaari.

Työttömyys kasvoi kaikissa ikäryhmissä ja useimmissa ammattiryhmissä vuodentakaiseen verrattuna

Helmikuun lopussa alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 996, mikä on 117 enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan ja 14 vähemmän kuin edellisessä kuussa. Työttömien määrä kasvoi 25–29-vuotiaiden ikäryhmässä 36 henkilöllä vuoden takaisesta 814:ään työttömään.

Yli 50-vuotiaita oli työttömänä 2 803 eli 165 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (35 % kaikista työttömistä työnhakijoista). 60–64-vuotiaiden ikäryhmässä oli eniten työttömiä työnhakijoita eli kaikkiaan 1 077 työtöntä. Työttömien määrä kasvoi eniten 40–44-vuotiaiden ikäryhmässä, kasvua oli 134 henkilöä vuoden takaiseen verrattuna.

Ammattiryhmittäin tarkasteltuna työttömyys vähentyi ainoastaan maanviljelijöiden, metsätyöntekijöiden ym. ammattiryhmässä (- 37). Työttömien määrä lisääntyi vuotta aikaisempaan nähden eniten rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ryhmässä (+ 226).

Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi vuotta aikaisempaan nähden

Helmikuun lopussa yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 2 081, mikä on 140 enemmän kuin vuotta aikaisemmin ja 25 enemmän kuin edellisessä kuussa. Yli kaksi vuotta yhtäjaksoisesti työttömänä olleita pitkäaikaistyöttömiä oli 1 027, mikä on 39 vähemmän kuin vuosi sitten.

 

Lue koko työllisyyskatsaus: