Työskentely Suomessa -esite ja kausityöläisten neuvontapalvelu hyväksikäytön torjuntaan

Uutinen

Työskentely Suomessa -esite kertoo 24 kielellä työntekijäin oikeuksista ja neuvoo, mistä voi saada apua, kun epäilee hyväksikäyttöä. Lisäksi kausityöntekijöille suunnattu monikielinen neuvontapalvelu on käytössä kesän ajan. Esitteen on julkaissut Työ- ja elinkeinoministeriö.

Työskentely Suomessa -esite kertoo Suomen työehdoista ja neuvoo, miten työntekijän tulee toimia, jos hän joutuu hyväksikäytön kohteeksi. Esite julkaistaan suomen, ruotsin, englannin, venäjän, ukrainan, nepalin ja thain kielien lisäksi 17 uudella kielellä. Uusia kieliä ovat ranska, arabia, albania, uzbekki, vietnam, kiina, turkki, farsi, sorani, bengali, dari, hindi, urdu, somali, bosnia, espanja ja portugali. Kieliversiot kattavat nyt kaikki merkittävimmät kielet, joiden puhujat tarvitsevat luvan tullessaan töihin Suomeen.

Neuvontapalvelu auttaa hyväksikäytön uhreja

Työvoiman hyväksikäyttöä torjutaan myös monikielisen neuvontapalvelun avulla. Kausityöläisille ja muille ulkomailta tuleville työntekijöille suunnattu palvelu avautuu 16.5.2022 ja jatkaa toimintaansa arkisin 9.9.2022. Neuvontapalvelun käytännön toiminnasta vastaa Rikosuhripäivystys (RIKU).

Palvelu on tarkoitettu niille, jotka haluavat tietoa suomalaisista työehdoista mutta myös heille, jotka epäilevät hyväksikäytettöä. Neuvoja annetaan esimerkiksi lainmukaisista työehdoista, asumis- ja hygieniaolosuhteista ja käytettävissä olevista oikeusturvakeinoista. Asia voidaan yhteydenottajan luvalla myös siirtää viranomaisille jatkoselviteltäväksi. 

Palvelussa vastataan kysymyksiin venäjän, englannin, suomen ja ruotsin kielellä puhelimessa ja erilaisissa viestipalveluissa. Tarvittaessa apua saa tulkin välityksellä myös muilla kielillä. Palvelu on avoinna kello 11–13 ja 15–18.

Myös videot torjumaan hyväksikäyttöä

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) on laatinut myös kaksi videota, joilla kerrotaan suomalaisen työelämän pelisäännöistä ja pyritään ehkäisemään työvoiman hyväksikäyttöä ja ihmiskauppaa sekä kerrotaan, mistä voi tarvittaessa pyytää apua.  Videot on suunnattu erityisesti Ukrainasta pakeneville, jotka voivat hakea tilapäistä suojelua.

Aiheesta muualla