Varsinais-Suomen työttömyys kasvaa Suomen maakunnista nopeimmin
- Alueuutinen
- Uutinen
Työttömyyden kasvuvauhti on viimeisen vuoden aikana ollut maakunnassa vauhdikasta. Työttömyyden kasvu johtuu pitkään jatkuneesta työvoiman vaatimattomasta kysynnästä, joka näkyy nyt työttömien lisääntyvänä määränä. Työnhakijaryhmistä pitkäaikaistyöttömät, korkeakoulutetut, nuoret (alle 25 v.) ja naiset ovat kärsineet eniten työttömyyden kasvusta.

Työttömiä oli kaikissa Varsinais-Suomen seutukunnissa viime vuotta enemmän
Varsinais-Suomen kuntien työllisyyspalveluissa oli helmikuun lopussa 27 000 työtöntä työnhakijaa. Helmikuun aikana työttömien määrä supistuu normaalivuosina jonkin verran tammikuuhun verrattuna ja samoin tänä vuonna työttömien määrä laski 200 hengellä tammikuuhun verrattuna. Sen sijaan vuotta aiemmasta on työttömien määrä noussut 4 000 henkilöllä eli 18 %, kun koko maan työttömien määrä on noussut samassa ajassa vain 13 %. Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä tippui 200 hengellä verrattuna vuodentakaiseen.
Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli helmikuun lopussa Varsinais-Suomessa 11,4 % eli 1,6 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuosi sitten. Työttömien osuus työvoimasta oli kuitenkin edelleen selkeästi pienempi kuin koko maassa (12,0 %) keskimäärin.
Helmikuussa työttömiä oli kaikissa Varsinais-Suomen seutukunnissa viime vuotta enemmän. Varsinais-Suomen työttömyysaste oli korkein Salon seudulla (11,9 %) sekä kunnista Turussa (14,5 %). Pienin työttömyysaste oli Turunmaan saaristossa (6,8 %) sekä kunnista Ruskolla (5,8 %).
Maaliskuussa työttömien työnhakijoiden määrä supistuu yleensä jonkin verran helmikuuhun nähden.
Uusien avautuvien työpaikkojen määrä on alhaisempi kuin vuosi sitten
Helmikuun viimeisenä päivänä oli avoimia työpaikkoja tarjolla alueen kuntien työllisyyspalveluissa 4 100 kappaletta, joten pudotus on ollut silmiinpistävää (-28 %) viime vuoteen verrattuna. Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut 9 900 kpl eli 37 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kaikkiaan työpaikkoja oli avoinna helmikuun aikana 7 400 kappaletta, joista 3 900 oli uusia, helmikuun aikana avautuneita työpaikkoja. Näin uusia työpaikkoja tuli helmikuussa tarjolle 31 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Aiheesta muualla
Työllisyyskatsaukset, Varsinais-Suomi
- Salon työllisyysalue
- Turun työllisyysalue