Eläintenhoitaja

Ammatti

Eläintenhoitaja vastaa eläinten perushoidosta. Tehtäviin kuuluvat eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen, päivittäiset ruokinta- ja hoitotyöt, asiakaspalvelu, tilojen siivous ja varastojen täydennys. Ammatissa on tunnettava hoidettavat eläimet sekä osattava käsitellä niitä oikein.

Eläintenhoitaja voi työskennellä maatiloilla, eläinhoitoloissa, eläintarhoissa, löytöeläinkodeissa, lemmikkieläinliikkeissä ja tutkimuslaitoksissa. Eläintenhoitaja voi toimia myös itsenäisenä yrittäjänä. Pieneläinhoitaja työskentelee eläinklinikoilla tai eläinlääkärin vastaanotolla.

Selaa avoimia työpaikkoja: Eläintenhoitaja

Eläintenhoitajalta vaaditaan eläinten ja niiden käyttäytymisen tuntemusta. Eläinten parissa työskentely vaatii rauhallisuutta ja määrätietoista otetta. Työssä käsitellään hyvin erilaisia eläimiä, joita lähestyttäessä, käsiteltäessä ja ruokittaessa on osattava toimia hätiköimättä. Levoton ja ailahteleva käytös heijastuu eläimiin.

Eläintenhoitajan on jatkuvasti osattava tarkkailla eläinten käyttäytymistä ja vointia, jotta mahdolliset sairastumiset ja muut toimenpiteitä vaativat tapahtumat voidaan huomata. Hätätilanteissa vaaditaan kykyä nopeaan mutta rauhalliseen toimintaan.

Työ edellyttää asiakaspalvelutaitoja, oma-aloitteisuutta ja eläinten tuntemusta. Eläintenhoitajan työ vaatii kykyä joustaa sekä sopeutumista erilaisiin työolosuhteisiin.

Yrittäjänä toimivan eläintenhoitajan on hoidon lisäksi hallittava monipuolisesti yritystoimintaan liittyvät asiat. Eläinten hoitoala kehittyy jatkuvasti, ja ammattitaidon ylläpitäminen vaatii hoitajalta kiinnostusta alalla tapahtuviin muutoksiin.

Työskentely on usein raskasta, joten työntekijällä on oltava hyvä kunto. Eläintenhoitajan työ ei sovi eläimille allergisille.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa maatalousalan perustutkinnon eläintenhoitoon suuntautuen. Tutkintonimike on eläintenhoitaja.

Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena tai näyttötutkintona.

Näyttötutkintona voidaan suorittaa myös eläintenhoitajan ammattitutkinto, karjatalouden ja mehiläistarhaajan ammattitutkinnot sekä koe-eläintenhoitajan ja tarhaajamestarin erikoisammattitutkinnot.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Kotieläinten hoitotyössä sekä yksityisissä pieneläinhoitoloissa palkkaus muodostuu Maaseutuelinkeinojen työehtosopimuksen pohjalta. Työntekijän henkilökohtainen tuntipalkka koostuu työn vaativuuden perusteella määräytyvästä työkohtaisesta palkasta, työntekijän pätevyyden perusteella määräytyvästä henkilökohtaisesta palkanosasta ja lisien perusteella määräytyvästä osuudesta.

Hyödyllisiä linkkejä