Hevostenhoitaja

Ammatti

Hevostenhoitaja on hevosalan työntekijä, joka tuntee hyvin hevosten hyvinvoinnin edellytykset. Hevostenhoitajia työskentelee suuremmilla hevostiloilla ja itsenäisinä talliyrittäjinä. Hyvä hevostenhoitaja on oma-aloitteinen ja viihtyy hevosten parissa. Hevostenhoitajan on osattava toimia asiakassuhteissa myös ihmisten kanssa, mikäli hän toimii esimerkiksi ratsastuksenohjaajana.

Hevosenhoitaja

Hevostenhoitajia työskentelee suuremmilla hevostiloilla sekä itsenäisinä talliyrittäjinä.

Selaa avoimia työpaikkoja: Hevostenhoitaja

Ammatissa on tunnettava hevoset sekä osattava käsitellä ja hoitaa niitä oikein. Hevostenhoitajan työ edellyttää itsenäistä ja oma-aloitteista työskentelyotetta sekä vastuullisuutta. Hoitajan on viihdyttävä hyvin eläinten parissa sekä jatkuvasti ylläpidettävä ja kehitettävä hevosten käsittelytaitoaan.

Itsenäisen talliyrittäjän pitää tuntea hevosalan kehitysnäkymät ja pystyä suunnittelemaan tallin toiminta kannattavasti. Talliyrittäjän pitää osata kouluttaa varsasta kilpaileva ratsuhevonen tai kilpaileva ravuri tai vaihtoehtoisesti hallita siitostallin toiminnot.

Työssä tarvitaan markkinointi- ja asiakaspalveluhenkisyyttä. Ammatissa vaaditaan hyvää kuntoa ja terveyttä.

Hevostenhoitajan työ ei sovellu rehu- tai eläinpölylle allergisille ihmisille.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa hevostalouden perustutkinnon. 

Perustutkinto on mahdollista suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. 

Ammattitaidon kartuttua voidaan suorittaa myös hevostalouden ammattitutkinto. Siinä on mahdollista suuntautua hevosten kengittämiseen ratsastuksenopettamiseen, ravivalmennuspalvelujen tuottamiseen hevosavusteisten palvelujen tuottamiseen hevoskasvatuspalvelujen tuottamiseen, hevosvarusteiden valmistamiseen, ratsuhevosen kouluttamiseen ja valmentamiseen sekä hevoshierontapalvelujen tuottamiseen.  hevostalouden erikoisammattitutkinto. 

Alan oppilaitokset järjestävät myös hevosalaan liittyvää ammatillista lisäkoulutusta. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Hevostenhoitajan palkkaus perustuu Maaseutuelinkeinojen työehtosopimukseen. Työntekijän henkilökohtainen tuntipalkka koostuu työn vaativuuden perusteella määräytyvästä työkohtaisesta palkasta, työntekijän pätevyyden perusteella määräytyvästä henkilökohtaisesta palkanosasta ja lisien perusteella määräytyvästä osuudesta.

Kuva: Markku Heikkilä, Skills Finland