Nahkapukineompelija

Ammatti

Nahkapukineompelija valmistaa nahasta vaatteita, asusteita ja muita tuotteita. Nahkapukineompelijat työskentelevät nahkateollisuuden palveluksessa, ateljeissa ja ompelimoissa sekä yrittäjinä. Ammatissa tarvitaan kädentaitoja, käytettävän materiaalin tuntemusta, tarkkuutta ja asiakaspalvelutaitoja.

Nahkapukineompelijat työskentelevät nahkateollisuuden palveluksessa, ateljeissa ja ompelimoissa sekä yrittäjinä.

Selaa työpaikkoja: Nahkapukineompelija

Nahkapukineompelijan ammatissa tarvitaan kädentaitoja sekä materiaalin tuntemusta ja työstämistaitoja. Työn lähtökohtana on tuntea eri nahkatyypit ja niiden soveltuvuus erilaisten pukineiden valmistamiseen.

Työssä tarvitaan tarkkuutta ja huolellisuutta sekä hyvää hahmotuskykyä, värien ja muotojen tajua, luovuutta sekä tyylien ja trendien tuntemusta. Nahkalaatujen ja muodin vaihtelut edellyttävät uuden opiskelua. Pienissä ompelimoissa ja ateljeissa tarvitaan myös idearikkautta sekä asiakaslähtöisen palvelun, yrittäjyyden ja markkinoinnin osaamista.

Allergiset henkilöt saattavat saada oireita pölystä, nahasta tai erilaisista työssä käytettävistä liimoista ja kemiallisista aineista. Koneiden melu voi myös kuormittaa. Nahkojen lajittelu, kaavanasettelu ja leikkaus ovat seisomatyötä, mikä voi rasittaa jalkoja. Teollisuudessa ompelijan työ on jatkuvaa istumatyötä.

Työtehtävät vaativat hyvää näköä ja normaalia värienerottelukykyä.

Nahkapukineompelijaksi voi kouluttautua suorittamalla tekstiili- ja muotialan perustutkinnon. 

Myös taideteollisuusalan perustutkinto (artesaani), jossa on suuntauduttu tekstiilin ja vaatetuksen suunnitteluun antaa valmiudet nahkapukineompelijan työhön. 

Perustutkinnot voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. 

Ammattitaidon kartuttua voi suorittaa myös tekstiili- ja muotialan ammattitutkinnon sekä tekstiili- ja muotialan erikoisammattitutkinnon. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Teollisuudessa työskentelevien palkka määräytyy kenkä- ja nahkateollisuuden työehtosopimuksen mukaan. Teollisuudessa työtä tehdään usein urakkapalkkauksella.

Pienemmissä ateljeissa ja ompelimoissa palkkauksesta saatetaan sopia työnantajan ja työntekijän kesken.

Yrittäjänä toimivan nahkapukineompelijan ansiot riippuvat liiketoiminnan kannattavuudesta.