Suutari

Ammatti

Suutari korjaa ja valmistaa kenkiä ja muita nahkatuotteita. Suutarit työskentelevät pääasiassa jalkinekorjaamoissa ja kenkätehtaissa. Työssä tarvitaan ammattiosaamisen lisäksi huolellisuutta, asiakaspalvelutaitoja ja yrittäjähenkisyyttä.

Useimmat suutarit ovat yksityisyrittäjiä. Työpaikkoja on myös jalkineteollisuudessa.

Selaa työpaikkoja: Suutari

Suutarin ammatissa tarvitaan kädentaitoja ja hyvää silmää tuotteille. Huomattava osa työstä on huolellisuutta ja tarkkuutta vaativaa kenkien ja muiden nahkatavaroiden yksityiskohtien huoltamista ja korjaamista.

Suutari tekee jatkuvasti erilaisia pieniä töitä, joissa tarvitaan nopeutta ja kekseliäisyyttä. Ammatti edellyttää nahan ominaisuuksien tuntemusta. Neulomotöissä puolestaan vaaditaan sorminäppäryyttä ja tarkkuutta.

Asiakaspalveluhenkisyys on tärkeää. Työ vaatii sopeutumista sesonkiaikojen suurempaan työmäärään ja kiireeseen.

Työ vaatii tarkkaa näköä ja varsinkin viimeistelyssä värinäköä sekä varmoja käsiotteita. Hyvä keskittymiskyky on myös tarpeen.

Yrittäjänä toimivan suutarin on tunnettava myös yrittäjyyteen liittyviä asioita.

Seisomatyö ja yksipuoliset työasennot sekä koneiden aiheuttama melu saattavat rasittaa. Allergia liimalle, asetonille, erilaisille maaleille ym. kemikaaleille sekä pölylle on este ammatissa toimimiselle.

Suutariksi voi kouluttautua toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa, joissa voi suorittaa tekstiili- ja muotialan perustutkinnon (suutari (PT)). 

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös tekstiili- ja muotialan ammattitutkinto (Suutari (AT)) ja erikoisammattitutkinto.  

Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Yrittäjänä toimivan suutarin ansiot riippuvat liiketoiminnan kannattavuudesta.

Teollisuuden palveluksessa olevien palkkaus määräytyy kenkä- ja nahkateollisuuden työehtosopimuksen mukaan. Suutareilla on yleensä kuukausipalkka.