Venepuuseppä

Ammatti

Venepuuseppä rakentaa ja korjaa puuveneitä ja niiden osia. Työhön voi kuulua myös veneiden ja niiden sisustuksen suunnittelua. Venepuuseppiä työskentelee veneveistämöissä ja verstailla. Ammatissa tarvitaan veneenrakennustaidon lisäksi käsityötaitoja, huolellisuutta ja tarkkuutta.

Veneveistämöt ja -verstaat.

Selaa työpaikkoja: Venepuuseppä

Venepuusepän työ on käsityötä, jossa tarvitaan myös suunnitteluosaamista. Nykyään työt vaativat monipuolista tekniikan osaamista.

Puutyötaitojen lisäksi ammatissa on hallittava usein myös muovi- ja metalliveneiden rakentamista, sisustamista, moottoreiden asentamista ja huoltamista sekä veneiden varustelua ja tunnettava elektronisia järjestelmiä.

Työ vaatii hyvää keskittymiskykyä, pitkäjännitteisyyttä, huolellisuutta ja tarkkuutta.

Puusepänteollisuuden ammatit vaativat hyvää yleiskuntoa.

Toisella asteella voi suorittaa veneenrakennusalan perustutkinnon (veneenrakentaja), taideteollisuusalan perustutkinnon (artesaani) tai puuteollisuuden perustutkinnon (puuseppä). 

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös veneenrakennusalan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto, taideteollisuusalan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto sekä puuteollisuuden ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto.   

Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Puusepänteollisuus ry:n puusepänteollisuutta harjoittavissa jäsenyrityksissä palkkaus perustuu puusepänteollisuuden työehtosopimukseen, joka on solmittu Puusepänteollisuus ry:n ja Puu- ja erityisalojen liiton välillä.

Palkka määräytyy työn vaativuuden, henkilön työsuorituksen, sekä henkilön ja/tai ryhmän työtulosten perusteella. Töiden vaativuus sekä henkilön työsuoritus arvioidaan työpaikkakohtaisesti. Aikapalkan (tuntipalkkaus) lisäksi voidaan käyttää suorituspalkkausta tai palkkiopalkkatyötä.