Automyyjä

Ammatit Julkaistu

Automyyjä on autoliikkeessä työskentelevä myynnin ammattilainen, joka myy erilaisia ajoneuvoja ja niiden varusteita asiakkaiden tarpeisiin. Työhön kuuluu myös muiden palvelujen, kuten vakuutusten myyntiä. Myyntitaitojen lisäksi automyyjän työ edellyttää asiakaspalvelutaitoja, autojen teknistä tuntemusta ja tulosvastuullisuutta.

Autoliikkeet ja autojen maahantuojat.

Selaa avoimia työpaikkoja: Automyyjä

Automyyjän ammatti edellytää vahvaa myyntiosaamista, asiakaspalvelutaitoja sekä autoalan ja autojen teknistä tuntemusta. Ammatti edellyttää kiinnostusta autoihin ja autoalaan sekä alan kehityksen seuraamista. Automyyjän on tunnettava ja osattava käsitellä hyvin autoliikkeessä myytäviä ajoneuvoja niiden esittely-, luovutus-, hinnoittelu- ja koeajotilanteissa.

Myyntitilanteessa tarvitaan vuorovaikutustaitoja, jotta asiakkaan tarpeet saadaan kartoitettua ja löydetään juuri oikea tuote hänelle. Työssä on tultava toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Ammatissa tarvitaan oma-aloitteisuutta, yhteistyötaitoja ja yrittäjähenkeä. Kielitaito on eduksi.

Perinteisten myynti- ja toimistotehtävien ohella on hallittava ajoneuvojen rekisteröinti- ja vakuutusasiat, erilaiset rahoitusjärjestelmät, huoltosopimukset ja verotus sekä autokauppaan liittyvä lainsäädäntö. Tietotekniset taidot tulee olla hyvät.

Työ vaatii toisinaan joustoa työaikojen suhteen. Ajokortti on välttämätön.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa autoalan perustutkinnon, jossa voi suuntautua automyyntiin. Tutkinto on automyyjä. Toisella asteella voi suorittaa myös liiketoiminnan perustutkinnon merkonomi. Perustutkinnot voi suorittaa myös oppisopimuksella.

Ammattikorkeakouluissa voi opiskella esimerkiksi ajoneuvotekniikkaa tai ajoneuvo- ja kuljetustekniikkaa ja suorittaa tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon insinööri (AMK). Teknisen alan koulutusta voi täydentää myynnin ja markkinoinnin täydennyskoulutuksella. Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa myös liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon tradenomi (AMK).

Autoalan pätevöitymisohjelmat (APO) ovat autoalan kehittämiä ammatillisia täydennyskoulutusohjelmia, joissa autoalalla työskentelevä pätevöityy omassa ammatissaan tai voi edetä urallaan vaativampiin tehtäviin aina johtotehtäviin asti.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

2508 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat

Haastattelut