Elokuvaohjaaja

Ammatit Julkaistu

Elokuvaohjaajat työskentelevät elokuvien, dokumenttien ja musiikkivideoiden tuotannoissa. Ohjaaja vastaavat tuotantoprosessista sekä ohjaavat näyttelijöitä, kameratiimiä ja muita tuotantotiimin jäseniä. Ammatissa tarvitaan elokuvailmaisun hallintaa, taiteellista lahjakkuutta ja persoonallista näkemystä. Yhteistyövaikutus- ja johtamistaidot sekä kiinnostus elokuvia kohtaan ovat edellytyksiä ammatissa toimimiselle.

Freelancereina sekä elokuva- ja tv-tuotantoyhtiöissä. 

Selaa avoimia työpaikkoja: Elokuvaohjaaja

Ohjaajan ammatissa tarvitaan elokuvailmaisun kokonaisvaltaista hallintaa, luovuutta, taiteellista lahjakkuutta ja persoonallista näkemystä. Ohjaajan tärkeitä ominaisuuksia ovat tilan hahmottaminen, rytmitaju ja kyky vangita tilanteet filmille oikeista näkökulmista. Ohjaajan on tunnettava myös kuvauksen, leikkauksen, äänisuunnittelun, lavastuksen, käsikirjoituksen ja muiden elokuvan osa-alueiden erityisluonteet.

Ammatissa tarvitaan hyviä vuorovaikutus- ja johtamistaitoja sekä kykyä kertoa omista ideoistaan ja näkemyksistään työryhmälle. Taito ohjata näyttelijöitä on erittäin tärkeää. Ammatti edellyttää jatkuvaa kehittymistä, uuden opiskelua ja vaikutteiden hankkimista. Rohkeus ja kokeilunhalu on myös tarpeen.

Ohjaaja on enemmän tai vähemmän julkinen ammatti, missä joudutaan ajoittain myös kritiikin kohteeksi. Usko omaan työhön ja hyvä stressinsieto ovat tarpeen.

Yliopistossa voi opiskella elokuvaohjausta. Ylempi korkeakoulututkinto on taiteen maisteri. Alempi korkeakoulututkinto on taiteen kandidaatti. 

Ammattikorkeakouluissa voi opiskella elokuvaa ja televisiota ja suorittaa kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinnon medianomi (AMK). 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

3934 €/kk

Yksityinen sektori

4080 €/kk

Julkinen sektori

3046 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat