Hitsaaja

Ammatit Julkaistu

Hitsaaja liittää metallikappaleita toisiinsa eri hitsausmenetelmiä käyttäen. Hitsaustyö tehdään joko käsin tai hitsausrobotin avulla, jolloin työ on ohjelmointia ja valvontaa. Työpaikkoja on esimerkiksi teollisuudessa, telakoilla ja korjaamoilla. Ammatissa tarvitaan kädentaitoja, huolellisuutta, laatutietoisuutta ja yhteistyötaitoja.

Kone- ja metallituoteteollisuus, konepajat, verstaat, telakat ja korjaamot.

Selaa avoimia työpaikkoja: Hitsaaja

Hitsaajan on tunnettava hitsausmenetelmät ja käytettävät materiaalit. Työtehtävät edellyttävät koneiden, laitteiden ja työvälineiden käyttötaitoja. Hitsaajan on osattava lukea työpiirustuksia sekä hallittava mittaus-, sahaus- ja hiontatyöt. Ammatissa on tunnettava laatuvaatimukset sekä hitsausalan standardit.

Työssä on hallittava raaka-aineiden ja tarvikkeiden taloudellinen käyttö. Hitsaajan tulee kyetä hahmottamaan hyvin kappaleiden muotoja. Ammatissa vaaditaan kykyä itsenäiseen työskentelyyn sekä yhteistyötaitoja. Käsihitsaus edellyttää hyvää silmän ja käden yhteistoimintaa sekä pitkäjännitteisyyttä.

Työssä tarvitaan huolellisuutta ja vastuullisuutta. Kielitaitoa tarvitaan yhä useammin vieraskielisten teknisten selvitysten ja työohjeiden ymmärtämiseksi. Työturvallisuustekijöiden noudattaminen on tärkeää. Työympäristö voi olla kylmä, kuuma tai meluisa ja hitsauskaasut voivat ärsyttää hengityselimiä, joten suojainten käyttö on tarpeen.

Hyvä näkökyky ja fyysinen kunto ovat tarpeen. Työssä saattaa joutua työskentelemään vaikeissa työasennoissa, esimerkiksi kumartuneena tai polvillaan.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa kone- ja tuotantotekniikan perustutkinnon. Tutkinnossa voi suuntautua esimerkiksi tuotantotekniikkaan, jolloin tutkintonimike on levyseppähitsaaja. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. Ammattitaidon kartuttua voidaan suorittaa myös tuotantotekniikan ammattitutkinto sekä tuotantotekniikan erikoisammattitutkinto levy- ja hitsaustekniikan osaamisalalla. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Tilapäisellä tulityöpaikalla tulitöitä tekevällä henkilöllä on oltava Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) myöntämä voimassa oleva tulityökortti, jonka saa suoritettuaan tulityökurssin.

Mediaanipalkka

2948 €/kk

Yksityinen sektori

2952 €/kk

Julkinen sektori

2726 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Hyödyllisiä linkkejä