Kaivostyöntekijä

Ammatit Julkaistu

Kaivostyöntekijät työskentelevät maanalaisissa kaivoksissa ja maanpäällisillä avolouhoksilla erilaisissa malmien ja mineraalien louhintatehtävissä. He voivat olla erikoistuneet erilaisiin tehtäviin, kuten poraukseen, räjäytyksiin tai kuljetukseen. Työturvallisuudesta huolehtiminen on erittäin tärkeää. Ammatti edellyttää vastuuntuntoisuutta, oma-aloitteisuutta, harkitsevaisuutta ja rauhallisuutta.

Kaivostyöntekijöillä tulee olla perustiedot malmien ja mineraalien ominaisuuksista, jotta he ymmärtävät, mitä he etsivät ja miten eri materiaalit käyttäytyvät. Kaivostyöntekijän on osattava käyttää erilaisia kaivoslaitteita ja -koneita, kuten porakoneita, kaivureita ja kuormaajia. Tekninen osaaminen ja koneiden huoltotaidot ovat tärkeitä, jotta laitteet toimivat moitteettomasti. Lisäksi kaivostyöntekijöiden on tunnettava turvallisuusohjeet ja noudatettava niitä tarkasti, sillä työympäristö voi olla vaarallinen.

Kaivoksilla työskentely edellyttää vastuuntuntoisuutta, oma-aloitteisuutta, kykyä itsenäisiin ratkaisuihin, harkitsevaisuutta ja rauhallisuutta. Kaikki eivät sovellu maanalaiseen työskentelyyn, mutta ammattilainen voi halutessaan toimia myös maanpäällisillä avolouhoksilla. Vuorotyöhön ja ulkotyöhön sopeutuminen on tärkeää.

Hyvä fyysinen yleiskunto edesauttaa työssä viihtymistä. Astma voi olla esteenä ammatissa toimimiselle.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa kaivosalan perustutkinnon. Tutkintonimike on kaivosmies tai rikastaja. Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös kaivosalan ammattitutkinto. Kaivostyöntekijöillä on usein pohjakoulutuksena jokin ammattioppilaitoksessa suoritettu tutkinto esimerkiksi kone- ja metallialalta. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Tehtävistä riippuen saatetaan vaatia soveltuva ajokortti tai tulityökortti ja panostajan pätevyys. Vedenalainen louhintatyö edellyttää sukeltajan erikoispätevyyttä.

Mediaanipalkka

3558 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat