Kaukolämpöasentaja

Ammatit Julkaistu

Kaukolämpöasentaja työskentelee energiateollisuuden palveluksessa. Tehtäviin kuuluu kaukolämpölaitosten, kaukolämpöverkkojen, lämpöenergiamittareiden ja etäluentajärjestelmien sekä asiakkaiden kaukolämpölaitteiden asennus- ja huoltotöitä. Ammatissa tarvitaan teknistä osaamista, energiantuotannon tuntemusta sekä asiakaspalveluhenkisyyttä ja yhteistyötaitoja.

Energiateollisuus: kaukolämpöyhtiöt, energiayhtiöt, energiateollisuuden palveluntuotantoyritykset. Kunnat.

Selaa avoimia työpaikkoja: Kaukolämpöasentaja

Kaukolämpöasentajalta edellytetään kaukolämpötekniikan tuntemusta sekä työmenetelmien, materiaalien ja työvälineiden hallintaa. Ammatissa on osattava lukea työpiirustuksia ja asennusohjeita. Työssä tarvitaan huolellisuutta sekä taloudellista työskentelyä. Työn jäljen on oltava laadukasta.

Työturvallisuus on huomioitava kaiken aikaa. Ammatissa pitää pystyä työskentelemään itsenäisesti mutta myös pareittain tai ryhmässä, mikä edellyttää yhteistyötaitoja. Työssä tarvitaan yhä enemmän asiakaspalvelutaitoja. Tietotekniikan käyttötaidot ovat tarpeen. Työ on fyysistä ja edellyttää riittävän hyvää kuntoa.

Yrittäjinä ja ammatinharjoittajina toimivilta edellytetään myös yrityksen toimintaan liittyvää tietämystä ja osaamista. Tekniikan kehittyminen edellyttää oman alan kehityksen seuraamista.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa talotekniikan perustutkinnon (putkiasentaja).  

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös energia-alan ammattitutkinto (kaukolämpöasentaja) ja erikoisammattitutkinto (kaukolämpömestari) sekä talotekniikan ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto. 

Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Voimassa oleva tulityökortti.

Mediaanipalkka

3335 €/kk

Yksityinen sektori

3346 €/kk

Julkinen sektori

3120 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat