Oma asiointi -palvelussa on käyttökatko torstaista 10.10. kello 16.30 maanantaihin 14.10. kello 8. Käyttökatkon aikana henkilöasiakkaan ja työnantajan asiointipalvelut ovat poissa käytöstä, ja Työmarkkinatorilla voi esiintyä katkoja. Työmarkkinatorille ei voi kirjautua torstain kello 16.30 ja maanantain kello 8 välisenä aikana. Perjantaina 11.10. kaikki henkilöasiakkaiden puhelin- ja chatpalvelut ovat kiinni. Pahoittelemme häiriötä. Lue lisää.

Konstaapeli

Ammatit Julkaistu

Konstaapeli on poliisimiehistön jäsen, joka työskentelee vaihtelevissa kenttätehtävissä ja rikostutkintatehtävissä. Konstaapeleita työskentelee paikallispoliisin poliisilaitoksilla, keskusrikospoliisissa ja suojelupoliisissa. Työtehtävät edellyttävät laaja-alaista osaamista vuorovaikutustaidoista lainsäädäntöön. Hyvä fyysinen kunto, stressinsietokyky sekä selkeä kirjallinen ja suullinen ilmaisutaito ovat poliisin työssä välttämättömiä.

Poliisin organisaation eri yksiköt.

Selaa avoimia työpaikkoja: Konstaapeli

Poliisi tarvitsee harkintakykyä ja kykyä toimia johdonmukaisesti. Oma-aloitteisuus, havaintojen nopeus, yleinen tarkkaavaisuus ja hyvä muisti ovat poliisityössä tärkeitä. Ihmisläheisessä työssä tarvitaan palveluhenkeä, neuvottelu- ja sovittelutaitoa, diplomaattisuutta, oikeudenmukaisuutta sekä rohkeutta.

Erityisesti kriisitilanteissa ihmisten käsittelytaito on tärkeä. Järkyttävissäkin tilanteissa on selviydyttävä ammatin vaatimalla tavalla. Katastrofitilanteissa on kyettävä toimimaan ensiavun antajana ja yleisön rauhoittajana.

Konstaapeli joutuu työskentelemään kansalaisten ja tiedotusvälineiden jatkuvan arvioinnin kohteena. Ammatissa on osattava toimia vaativissa tilanteissa johdon alaisuudessa. Erityistilanteissa vaaditaan ehdotonta kurinalaisuutta ja kuuliaisuutta organisaatiossa.

Ilmoitusten tekeminen, kuulustelutilanteet sekä tiedotustehtävät edellyttävät selkeää kirjallista ja suullista ilmaisutaitoa. Poliisin on osattava perustella antamansa ohjeet ja määräykset. Kommunikoinnissa on tärkeää sujuvuus, selkeys ja asiallisuus. Rikostutkinnassa korostuvat luovan ja loogisen ajattelun, päättelykyvyn sekä pitkäjännitteisen työskentelyn vaatimukset.

Hyvä fyysinen kunto ja kestävyys ovat välttämättömiä edellytyksiä työssä. Poliisin on tarpeen tullen pystyttävä liikkumaan ja toimimaan nopeasti. Fyysisen kunnon ylläpitäminen vaatii omaa aktiivisuutta vapaa-ajallakin.

Kansainvälistyminen on lisännyt kielitaitovaatimuksia. Vaikka puhuminen on poliisin tärkein työväline, toisinaan tehtävän suorittaminen vaatii myös voimakeinoja. Saumaton yhteistyö, työparin tapojen tunteminen sekä selkeä työnjako, vaikuttavat suoraan työturvallisuuteen. Tilanteiden ennakoimattomuus edellyttää hyvää stressinsietokykyä.

Poliisin koulutus tapahtuu Poliisiammattikorkeakoulussa Tampereella. Poliisin perustutkinto on poliisi (AMK). Poliisin perustutkinto antaa kelpoisuuden miehistövirkoihin, esimerkiksi vanhemmaksi konstaapeliksi. Tutkinto antaa valmiuden työskennellä sekä rikostutkinnassa että valvonta- ja hälytystoiminnan tehtävissä. Peruskoulutuksen ja työkokemuksen jälkeen voi hakeutua erilaisiin jatko- ja täydennyskoulutuksiin.

Ammatilliset erikoistumisopinnot ja muu täydennyskoulutus suuntaavat esimerkiksi moottoripyöräpoliisiksi, venepoliisiksi, koiranohjaajaksi tai rikospaikkatutkijaksi.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Miehistöön kuuluvalta poliisimieheltä edellytetään poliisialan ammattikorkeakoulututkinto tai poliisin perustutkinto taikka poliisimiehistön virkatutkinto. Poliisikoulutukseen hakijalta edellytetään Suomen kansalaisuutta, riittävää koulutustaustaa, sopivaa terveydentilaa, rehellisyyttä, nuhteettomuutta, luotettavuutta sekä B-luokan ajokorttia. Myös todistus uimataidosta vaaditaan.

Mediaanipalkka

3401 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto